Home»Kultura»Otvorena izložba “Evrovision. Crossing Stories and Spaces” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Otvorena izložba “Evrovision. Crossing Stories and Spaces” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

5
Shares
Pinterest Google+

U petak, 26. novembra u u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, performansom “Monument: No One Ist Lost” Ivane Ivković otvorena je izložba “Evrovision.Crossing Stories and Spaces” institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke – ifa (Institut für Auslandsbeziehungen).

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe.

Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u svom obraćanju je istakla:
– Izložbom koju večeras otvaramo potvrđujemo da smo kulturna institucija koja predstavlja mesto ukrštanja kultura i mesto razmene umetničkih vizija i ideja. Mesto koje je most susretanja i povezivanja umetnika. Ova izložba će biti otvorena do 27. februara 2022. godine i jedna je od prvih u zvaničnog programu Evropske prestonice kulture 2022. godine. Predstavlja put u drugačiju perspektivu. Prozor u nove mogućnosti. Tumači nasleđe i budućnost evropskog čoveka kroz vizuru 14 umetnika iz Evrope, od čega i iz Srbije i regiona. Prezentuje se u Novom Sadu kao rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Instituta za nemačke internacionalne odnose u kulturi ifa i Goethe-Instituta u Srbiji, kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujem na podršci i dobroj višegodišnjoj saradnji koju imamo.

rank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji/ Photo: Marko Ercegović
rank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji/ Photo: Marko Ercegović

Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji, na otvaranju je rekao:
– Izložba koju konačno otvaramo večeras, sa jedne strane se oslanja na dugačku tradiciju saradnje između Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke – ifa, i Goethe-Instituta u Srbiji. S druge strane, ona je nešto potpuno novo za sve uključene, jer se ovog puta ne radi o prezentaciji gotove, unapred pripremljene i kustosirane izložbe iz Nemačke. Umesto toga, ovde su predstavljena međunarodna umetnička dela specijalna producirana za izložbu EVROVIZION. Na šestogodišnjem putovanju kroz različite evropske gradove, mahom uz izbegavanje “dežurnih metropola”, fokus je uvek na Evropi uz umetničku diskusiju o gorućim socijalnim, ekološkim i kulturnim pitanjima. Goethe-Institut u Srbiji i ja smo ponosni što smo deo ovog projekta.

Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, na otvaranju je rekla:
– Izložba “Evrovision.Crossing Stories and Spaces” bavi se aktuelnim društveno – političkim kontekstom i propitivanjem Evropskog identiteta kroz isticanje manje vidljivih i  marginalizovanih geopolitičkih i kulturnih prostora. Koleginica Sabina Klemm i ja smo se tokom kreiranja koncepcije izložbe odlučile da u fokus stavimo prostore jugoistočne i istočne Evrope. Mesta koja na međunarodnoj umetničkoj sceni imaju donekle podređenu ulogu. Cilj nam je bio da ukažemo na postojeće problematične odnose, osvetlimo specifične progresivne impulse lokalnih umetničkih scena, te otvorimo prostore za aktivnu međusobnu saradnju. Kokreativna izložba će biće predstavljena u 12 gradova Evrope i meni je posebno drago da je Novi Sad sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, jedna od prvih stanica projekta, jer je to grad koji će naredne godine poneti titulu Evropske prestonice kulture, značajne i za propitivanje Evropskog kulturnog identiteta.

Monument: No One Ist Lost/ Photo: Marko Ercegović
Monument: No One Ist Lost/ Photo: Marko Ercegović

Izložbu je otvorio performans Ivane Ivković “Monument: No One Ist Lost”, nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tableau vivant  situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima.

Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti.

Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Na izložbi svoje radove predstavljaju umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klem.

Evrovision.Crossing Stories and Spaces/ Photo: Marko Ercegović
Evrovision.Crossing Stories and Spaces/ Photo: Marko Ercegović

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom “Evrovision.Crossing Stories and Spaces” bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta.

U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Za vreme prezentacije izložbe (26. novembar 2021 – 27. februar 2022), održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Previous post

Casillas i Lepša Brena 4. decembra u novosadskoj Fabrici

Next post

Vratio se Neš Bridžis... Don Džonson ponovo u svojoj omiljenoj ulozi, za sada na filmu, priča se i o seriji

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *