Home»Muzika»Jedna pesma The Smithsa zauvek je promenila život Pita Doertija…

Jedna pesma The Smithsa zauvek je promenila život Pita Doertija…

4
Shares
Pinterest Google+
Pit Doerti/Photo: facebook@peterdohertyofficial
Pit Doerti/Photo: [email protected]

Za mnoge, Pit Doerti je bio poslednji iz izumiruće vrste zagonetnih frontmena koji su harali pejzažom britanske muzike od opojnih dana 1960-ih. Poput mnogih njegovih savremenika iz Kamden Tauna, činilo se da Doerti uživa u mraku londonskog mračnog podzemlja kao da je to Venice Beach.

Misterija i eksces: to su uvek bila pravila igre, a Doerti je mogao da nadigra najboljeg; usvajajući lik negde između evropskog intelektualca 20. veka i arhetipskog “enfant terrible”. Sa Libertinesima i njihovom reinkarnacijom, Babishambles, Doerti je uspeo da stvori jedinstven britanski zvuk koji je zadržao iskru britpopa uprkos činjenici da je, gde god da pogledate, bilo jasno da je ovo nacija koja silazi sa jednog paklenog putovanja. A sve je započela kultna pesma benda The Smiths.

PIT DOERTI UHAPŠEN U PARIZU ZBOG DROGE… POLICIJA PRONAŠLA KOD NJEGA KOKAIN, OPIRAO SE PRILIKOM PRIVOĐENJA

U intervjuu iz 2009. godine, Doerti je zamoljen da navede neke pesme koje su imale uticaj na njega tokom njegovog života. Kao dete 1980-ih, mnoge pesme na  njehovoj listi potiču iz jedinstvenog perioda pop muzike koji je pripadao samo toj deceniji. Osim nekoliko pesama umetnika kao što su Billi Holidej, The Beatles i Markus Garvej, sve Doertijeve selekcije su iz 1981-1989. Jedna od njih je pesma The Smitha iz 1987. “I Started Something I Couldn’t Finish”. Prisećajući se, u živopisnim detaljima, trenutka kada je naleteo na ovaj singl, Doerti je rekao:

BANKROT, MAMA… OVIH 7 ROKERA ZARADILI SU MILIONE, A ONDA SU PUKLI KAO ZVEČKE

– Negde između jastuka i neba, usred oštrih satanističkih uzbuđenja adolescentskih hirovitosti, postoji prodavnica polovnih ploča. Recimo da je u Nunetonu. Hajde da zamislimo petnaestogodišnjaka sa šašavom  frizurom kako namerno korača ka njemu sa svojim papirnatim novcem u ruci – nastavio je. – Nedelju dana pre video je čudno priviđenje, čak i poziv na oružje: neki desničar je prodefilovao do iste radnje, noseći majicu sa natpisom “Lopine ovog sveta, ujedinite se”. Kasnije tog dana sedeo sam u sobi prekrivenoj QPR suvenirima i ukradenim knjigama iz biblioteke, sažvakanom trakom Derek B i periskopom iz iračkog tenka koji je stari doneo iz Zaliva… i moj život se zauvek promenio.

SVI ZNAMO ZA PREPOZNATLJIVO ZVIŽDUKANJE U ŠPICI LEGENDARNE SERIJE “X-FILES”… A ŠTA ZNAMO O PESMI THE SMITHSA IZ KOJE JE “UKRADENO”?

– “I Started Something I Couldn’t Finish” je ušla moj u život i nešto božansko se desilo – dodao je Doerti. – U roku od šest meseci zvanično sam se nastanio u njihovim pesmama ‘Well I Wonder’, ‘Jeanne’, ‘Real Around the Fountain’, ‘Nowhere Fast’. Mislim da me je “The boy with the thorn in his side” naterao da uzmem gitaru. “This Charming Man” me je brzo naterao da je ponovo spustim, a onda me je ” Rubber Ring”  ostavio u nedoumici.

Previous post

Uz ovacije publike završen 37. Valjevski Jazz festival (fotoreportaža)

Next post

Bio je ponedeljak, 9 sati ujutru, a na binu je izašao Džimi Hendriks... ostalo je - legenda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *