Bio je najbolji bubnjar na svetu… a onda je čekićem i nožem presudio svojoj majci… Priča o Džimu Gordonu, muzičaru koji ne želi da izađe iz zatvora

0
316
Oglasi
Džim Gordon/Photo: facebook printscreen
Džim Gordon/Photo: facebook printscreen

Bubnjar Džim Gordon bio je jedan od najtraženijih muzičara na svetskoj sceni 1960. i 1970. godina, a tokom karijere je radio sa najvećim zvezdama svetske muzičke scene.

Sarađivao je sa Erikom Kleptonom, Šer, DŽoom Kokerom, Džonom Lenonom, The Beach Boys, Alisom Kuperom, a lista njegovih saradnji ide unedogled.

Posted by JIM GORDON on Saturday, 29 August 2015

Karijeru je započeo 1963. godine kao 17-godišnjak u bendu The Everly Brothers, a brzo se probio na sceni Los Anđelesa. Snimao je albume sa Little Richardom, Geneom Clarkom, The Beach Boysi i mnogima drugima, a na vrhuncu karijere bio je toliko zaposlen da je u jednom danu svirao u tri različita grada. Znao je jutro provesti u Los Anđelesu, popodne na koncertu u Las Vegasu, a veče u San Dijegu, nakon čega bi se vratio u Los Anđeles.

MISLIŠ DA SI FENOMENALNA, A ZAPRAVO SI MRTVA… OVO JE REČENICA KOJA JE ŽIVOT DŽEJMI LI KERTIS OKRENULA NAGLAVAČKE

Često je nastupao s legendarnim Erikom Klaptonom, a osim bubnjeva, ponekad je svirao i klavir. Upravo je Gordon zaslužan i za hit-pesmu “Layla”, koju je snimio sa Klaptonom, s kojim je kasnije obišao čitav svet. Kada ga je primetio Frenk Zapa, zamolio ga je da mu pomogne u bendu pa su zajedno nastupali širom SAD.

The Lyceum

John Lennon 1969 with George Harrison, Eric Clapton, Delaney Bramlett, Nonnie Bramlett, Yoko Ono and John Lennon at the Lyceum, December 15th 1969.© Chris Walter

Posted by JIM GORDON on Friday, 17 October 2014

Gordon je u jednom trenutku počeo da čuje glasove u glavi, a bilo je jasno da ima šizofreniju, što su primetile i njegove kolege. Američki mediji su pisali kako je čuo glasove svoje majke, zbog čega se izgladnjivao i nije mogao da spava, ni da svira bubnjeve. Godine 1983. napao je svoju majku čekićem pa je nožem izbo do smrti.

FRIDA, PEVAČICA GRUPE ABBA, DETE JE ZLOGLASNOG NACISTIČKOG PROJEKTA “LEBENSBORN”…

Kada je završio na sudu, prihvaćena je njegova obrana zbog dijagnoze kojom su mu utvrdili akutnu šizoferniju, ali u julu 1984. godine dobio je presudu po kojoj je kažnjen na 16 godina zatvora. Kazna mu se do danas produživala, a navodno je naglasio kako ne namerava da napusti zatvor. Posle nekoliko saslušanja na kojima se nije pojavio bilo je jasno kako je njegova vlastita odluka da ostane doživotno u zatvoru.

Od 2020. služi kaznu u Kalifornijskoj medicinskoj ustanovi, medicinskom i psihijatrijskom zatvoru u Vakavilu, Kalifornija.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime