Home»Kultura»Performans Ivane Ivković otvara izložbu “Evrovizion.Crossing Stories and Spaces” u Novom Sadu

Performans Ivane Ivković otvara izložbu “Evrovizion.Crossing Stories and Spaces” u Novom Sadu

4
Shares
Pinterest Google+

U petak, 26. novembra u 19:00 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, performansom “Monument: Bez izgubljenih” Ivane Ivković biće otvorena izložba “Evrovizion.Crossing Stories and Spaces”.

Na otvaranju će biti prisutna kustoskinja Sanja Kojić Mladenov, kao i umetnice i umetnici: Igor Bošnjak, Važiko Čačkjani (Vajiko Chachkhiani), Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić.

Performans predstavlja nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice, započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tableau vivant situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima.

Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago muško telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti.

Photo Marko Ercegović (MSUV)
Photo Marko Ercegović (MSUV)

Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Ovaj rad problematizuje proces dekonstrukcije i rekonstrukcije rodnih uloga u političkom, etičkom i simboličkom promišljanju biopolitike ženske percepcije.

Veća grupa muških izvođača, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, uz minimalnu koreografiju odigrava scenario koji predstavlja razvijenu kompoziciju Poslednjeg suda – dekonstrukciju ove biblijske predstave kojom se “ponovo oživljava“ trenutak neposredno nakon nje.

Posle svake revolucije stvara se novo nebo, ali šta pojedinac radi u tom prostoru novoosvojene i stečene slobode?

Ovo delo govori o strahu od nepoznatog, o tome da vidimo sebe suočene sa drugima i o onome što se dešava nakon što smo razumeli drugog u širokom spektru svih izazova prihvatanja i življenja u slobodi.

Photo Marko Ercegović (MSUV)
Photo Marko Ercegović (MSUV)

Kokreativna izložba “Evrovizion.Crossing Stories and Spaces” bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta.

U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars i Adnan Softić.

Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Photo Marko Ercegović (MSUV)
Photo Marko Ercegović (MSUV)
Previous post

Direct Drive objavio debi album "Ruka za spas"

Next post

Nisu odustali, čak i kad je sve bilo protiv njih... Ovo su prvi poslovi 6 slavnih pisaca

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *