Home»Film»Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka festivalu

Jedanaest filmova autora iz Srbije na 13. Merlinka festivalu

4
Shares
Pinterest Google+

Na 13. izdanju Merlinka festivala, koji će biti održan od 9. do 12. decembra u Domu omladine Beograda, biće prikazano i 11 ostvarenja autora i autorki iz Srbije.

Kratki igrani filmovi “Animus“ Milice Spasojević koji prati dvadesetogidšnju Sofiju koja stiče novog prijatelja, dreg kraljicu Ka, koji joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema.

“Solskin” rediteljke Vere Kulić prikazuje tri i po sata u životu jedne devojke koja se na svoj način nosi sa smakom sveta koji nastaje pregrejavanjem Sunca i ljudskim uticajem na klimatsku promenu na Zemlji. Petar Lakić autor je filma “Pustoš” koje prati tri prijatelja koji idu na kratak izlet u prirodu, a između dvojice se javljaju tajne strasti.

“Moram nešto da ti ispričam” Andrije Mitrovića je priča o nesigurnom i autodestruktivnom mladiću, žrtvi seksualnog napada i silovanja, koji pokušava da se fizički preda da bi zadržao svog partnera.

“Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali” ostvarenje je reditelja Balše Lekovića, a “Terezini sinovi” je kratki doku-igrani film koji pruža uvid u život kvir ljudi u savremenoj Srbiji, istovremeno se osvrćući na domaće kvir pionire iz devedesetih.

Pustoš/ Photo: Promo
Pustoš/ Photo: Promo

Na Merlinka festivalu biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi: “S one strane duge” Milice Spasojević o majoru u penziji i trans aktivistkinji Heleni Vuković i “Kume, izgore ti kesa“ koji su režirali Isidora Goncić i Predrag Azdejković.

Jovan Ilić autor je dva dokumentarca –  “Kraljica Prajda” o dreg kraljici Alexis VanderCunt i “Safe Space” o LGBT kafićima u Beogradu.

Pored kratkih biće prikazan i dugometražni film “Strah od leptira“ koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave u režiji Isidore Goncić sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama, koji prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Filmovi “Animus“, “Pustoš“, “Kume, izgore ti kesa“, “S one strane duge“ i “Strah od leptira“ su snimljeni u ko-produkciji sa Merlinka festivalom.

Podsećamo, festival će otvoriti američki film “Labudova pesma” koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu…

Među odabranim filmovima su i francuski “Kroz Pariz“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar “Privatna pustinja“ ,kanadski “Skoči, dušo“ sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, a sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal – Ispovest ubice”.

Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Animus/ Photo: Promo
Animus/ Photo: Promo
Previous post

Izložba ilustracija Biljane Mihajlović u galeriji KC Čukarica

Next post

Whitesnake iznenađenje pred koncert na Tašu... Basistkinja Tanja O'Kalagan prva žena na bini s Koverdejlom i ekipom

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *