Home»Film»Biblioteka grada Beograda pokrenula onlajn platformu za gledanje filmova

Biblioteka grada Beograda pokrenula onlajn platformu za gledanje filmova

4
Shares
Pinterest Google+

Biblioteka grada Beograda je od 15. novembra 2021. godine pokrenula uslugu onlajn bioskopa na posebno kreiranoj platformi BGB AVA, koja se nalazi na ovom linku.

U ovom onlajn bioskopu nalazi se 200 vrhunskih svetskih dokumentarnih, igranih i kratkometražnih filmova i pristup njima je slobodan.

Oko 50 filmova je sa srpskim titlom, dok su ostali sa titlom na engleskom jeziku. Filmovi su svrstani u više kolekcija, po temama, geografskim prostorima i festivalima na kojima su se prikazivali. Tako na primer, kolekcija Kultura, umetnost i umetnici sadrži filmove koji se bave temama od kulturnih tradicija širom kontinenata do savremenih trendova u umetnosti i kulturi.

Kolekcija kratkih filmova “Zemlja iz snova” sadrži animirane filmove u kojima roditelji mogu uživati zajedno sa svojom decom. “Kolekcija Fokus: Afrika” nudi uzbudljive akcione filmove, kao i filmove koji se bave temama kao što su politika, sukobi i religije na Afričkom kontinentu, dok se gledajući filmove iz kolekcije “Fokus: Latinska Amerika”, može uživati u prelepim pejzažima latinoameričkih zemalja, kao i u sjajnim pričama o ljudima.

BGB AVA printscreen
BGB AVA printscreen

Posebno su izdvojene i dve festivalske kolekcije, “Berlinale” i “Beldoks”, u kojima se nalaze prestižni filmovi iz programa ova dva međunarodna festivala. Platformu mogu koristiti svi punoletni članovi BGB, nakon jednostavnog procesa registracije.

BGB je ovu uslugu pokrenula u saradnji sa nemačkom kompanijom Reelport GmbH, koja je 2016. godine posebno za biblioteke kreirala AVA servis – platformu za direktnu reprodukciju filmova sa interneta. Cilj servisa je da se korisnicima biblioteka širom Evrope omogući pristup evropskoj i međunarodnoj umetničkoj kinematografiji iz udobnosti svojih domova.

AVA sarađuje sa brojnim renomiranim evropskim filmskim festivalima kako bi se omogućilo gledanje kratkih i dokumentarnih filmova koje bi inače bilo teško ili nemoguće pronaći na drugim VOD (video on demand) servisima. Ponuda je dopunjena izborom igranih filmova od različitih evropskih distributera.

Realizovanjem ovog inovativnog servisa Biblioteka grada Beograda nastavlja da širi spektar svojih onlajn usluga, izlazeći u susret potreba savremenih korisnika, i uspostavljajući nove trendove u srpskom i evropskom bibliotekarstvu.

 

Previous post

Promocija albuma "Mala prodavnica delikatesa“ grupe OPS 29. novembra u Jazz kantini Lisabon

Next post

Dobrodošli u Freetown Christiania, najveću hipi zajednicu koja postoji već 50 godina... socijalni eksperiment koji nije svima bio po volji, a ima samo 3 pravila

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *