Članovi Deep Purple su svojevremeno tajno formirali supergrupu iza leđa Koverdejla… evo zašto im plan nije uspeo

0
82
Dejvid Koverdejl, Deep Purple/Photo: YouTube printscreen
Dejvid Koverdejl, Deep Purple/Photo: YouTube printscreen

Deep Purple se smatraju jednim od vodećih bendova heavy metala i hard rok žanra. Bend je bio član “nesvetog trojstva”, zajedno sa Black Sabbath i Led Zeppelin. Postava Deep Purple menjala se nekoliko puta tokom godina i zapravo nikad nije bila sasvim stabilna.

Njihova komercijalno najuspešnija postava bila je prva, sa Ijanom Gilanom na vokalu, Rodžerom Gloverom na basu, Džonom Lordom na klavijaturama, Janom Pejsom na bubnjevima i Ričijem Blekmorom na gitari. Međutim, najupečatljivija postava je verovatno bila ona kada im se Dejvid Kovedejl pridružio kao pevač između 1973. i 1976. Doneo je uspeh bendu svojim moćnim glasom pre nego što je osnovao Whitesnake 1978. godine.

Bubnjar Deep Purple Jan Pejs radio je na drugom projektu u vreme kada se Koverdejl pridružio Deep Purpleu. Pošto je Purple imao stabilniji i organizovaniji način stvaranja pesama, smatrao je da je to delimično ograničavajuće i radio je sa strane na stvaranju različitih pesama koje ne moraju nužno da odgovaraju jedna drugoj. Tajno je osnovao supergrupu Baby Face sa frontmenom Thin Lizzi Filom Lajnotom i gitaristom Deep Purple Ričijem Blekmorom, ali bez uključivanja Dejvida Koverdejla u projekat.

KOVERDEJL PRELOMIO: IMAM 70 GODINA, DOSTA JE BILO… POSLE TURNEJE RASPUŠTAM WHITESNAKE

Trio je počeo da džemuje, da vidi da li će uspeti. Međutim, nakon nekoliko pokušaja, supergrupa Baby Face nije realizovana. U želji da stvore slobodu u izboru pesama, mislili su da će biti uspešni kao tročlani bend i raditi stvari koje nisu mogli da urade sa svojim bendovima. Jan Pejs je razgovarao o tome, 2018.  za Classic Rock.

– Deep Purple je pravio muziku na veoma specifičan način. “Ograničavanje” nije reč, ali je bilo malo uređenije. Riči i ja smo mislili da bi bilo zabavno imati slobodu tročlanog benda, gde je u suštini sve bilo na muzičkom planu – mogli ste da menjate svaku pesmu svake večeri, što mi nismo mogli da uradimo u Purpleu.

KOVERDEJLOVA BELA ZMIJA GUTA GITARISTE… KROZ WHITESNAKE IH JE DO SADA PROŠLO – ČAK 12!

Takođe je govorio i o tome zašto bend nije uspeo. Pejs je pohvalio Filov glas, ali je izjavio da ne može da svira bas na nivou na kojem su želeli. Snovi da budu liberalni tročlani bend su se tu završili jer nisu mogli da ispune svoja očekivanja. Pejs i Blekmor su odlučili da to ne funkcioniše i odmah su odustali od ideje.

– Pa, Filov glas je bio zapanjujući, divan. Ali on nije mogao da svira, barem ne prema standardu koji nam je bio potreban ako su to bili samo Riči, ja i bas. Kada vas ima samo troje, svi moraju da budu zaista dobri u svemu što radite. Zaista, sviranje basa moralo je da bude u rangu sa nekim poput Džeka Brusa. Ali, Bog ga blagoslovio, Fil još nije bio tamo. Bio je prilično jednostavan, i prilično često neusklađen i van tajminga. I iako je postao stvarno, zaista dobar u svemu što je radio, u tom trenutku nije bio – rekao je Pejs i dodao:

JAN PEJS KONAČNO OTKRIO: EVO ZAŠTO DEEP PURPLE NA KONCERTIMA NE SVIRA KOVERDEJLOVE PESME 

– Riči i ja smo se pogledali i rekli: “Ne radi. Lep je pokušaj da pokušamo da uradimo ovu trodelnu stvar, ali hajde da ponovo razmislimo”. Ali nikada nismo ponovo razmislili o tome. Vratili smo se na put sa Purpleom, i jednostavno je nestalo u magli.

Ideja je napuštena i nakon toga nije ponovo razmatrana. Iako se Dejvid Koverdejl nije ljutio na kolege jer su tajno napravili bend i nisu ga pozvali, bio je srećan što se Blekmor vratio i fokusirao se na Deep Purple nakon što je supergrupa propala.

HL/Izvor: rockcelebrities.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime