Home»Film»Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade“ Od 19. do 21. novembra u Domu omladine Beograda

Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade“ Od 19. do 21. novembra u Domu omladine Beograda

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Ovogodišnji, 7. Festival nezavisnog američkog filma “IndieBelgrade“ donosi izvesne promene i nov, bogatiji programski koncept.

Pored predstavljanja uobičajeno atraktivnog i uvek svežeg pogleda na savremnu severnoameričku nezavisnu filmsku scenu, Dom omladine Beograda, kao organizator festivala, počinje sa razvojem edukativnog, teorijsko-kritičkog i muzičkog programa, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti uopšte.

Još jedna novina je da će “IndieBelgrade” od ove godine imati paraleni program u Nišu, u okviru kojeg će, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, ekskluzivno biti prikazana tri najbolja filma sa ovogodišnjeg festivala, po izboru umetničkih direktora, Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića.

Spremna za borbu/ Photo: Promo (DOB)
Spremna za borbu/ Photo: Promo (DOB)

Okosnicu festivala i dalje čini filmski program, ali u mnogo širem kontekstu. Filmske ideje mogu se razvijati u stilu i pravcu veće nezavisnosti i većeg oslanjanja na nezavisne filmske strategije u Americi.

O indie filmskim uticajima, stilu, autorima, njihovim inspiracijama, kao i o svim ostalim uzrocima i posledicama filmske nezavisnosti ili težnje ka njoj, kao i o samom pojmu nezavisnosti, ne samo sa filmskog stanovišta i iz filmske perspektive, može se naširoko analizirati, tumačiti i teoretisati.

To će i biti jedna od glavnih ideja ovogodišnje konferencije “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”, uz učešće domaćih i regionalnih filmskih kritičara i teoretičara mlađe i srednje generacije.

Program Festivala

Petak, 19. novembar – 17:00, Klub DOB Masterklas: Scenarističke konsultacije. Vodi: Saša Radojević. Radionica je zatvorenog tipa, namenjena prijavljenim profesionalcima.

Petak, 19. novembar – 18:30, Velika sala DOB Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu gosta, nagrađivanog američkog reditelja Majkla Vokera.

Petak, 19. novembar – 19:00, Velika sala DOB “Spremna za borbu”/Catch The Fair One  (SAD 2021, drama, 85 minuta, režija: Džozef Kubota Vladika) Nagrada publike za najbolji film i priznanje za glavnu glumicu, Tribeka 2021. Festivali: Tribeka, Varšava, Fantazija, Kalgari.
Bivša bokserka ulazi u svet belog roblja u potrazi za svojom maloletnom sestrom. Od jednog od reditelja “Narkosa”, stiže nam sirovo-nežni film osvete.

Petak, 19. novembar – 21:00, Amerikana DOB Koncert: On Tour

Subota, 20. novembar – 12:00, Amerikana DOB Konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”. Moderator: Saša Radojević Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Subota, 20. novembar – 15:00, Klub DOB Ekskluzivni masterklas gosta festivala, američkog reditelja Majkla Vokera.

Subota, 20. novembar – 17:30, Velika sala DOB “Softver za neverstvo” / The Beta Test  (SAD/ VB 2021, paranoja-komedija, 93 minuta, režija: Džim Kamings i Pi Džej MekKejb) Festivali:  Berlin, Tribeka, Fantastik Fest, Sidnej
Kada holivudski agent pred ženidbom dobije anonimno pismo – poziv na erotski susret, on upada u paranoični svet laži, neverstva i digitalnih prevara.

Subota, 20. novembar – 19:30, Velika sala DOB “Slikaj” / Paint (SAD 2020, drama, komedija, 95 minuta, režija: Majkl Voker) Pobednik festivala “Dances with Films“ Los Anđeles 2020.
Troje diplomaca likovne akademije, pokušavaju da se probiju kroz bizarni art-svet Njujorka. Uskoro će shvatiti da nije umetnost ono što treba da prodaju, već sebe.
Posle filma sledi razgovor uživo reditelja Majkla Vokera sa publikom.

Subota, 20. novembar – 22:00, Amerikana DOB Koncert: John Bonham and His Backing Band

Nedelja, 21. novembar – 12:00, Amerikana DOB Konferencija: “Nezavisni autori u novom veku tehničke reprodukcije”. Moderator: Saša Radojević Ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Nedelja, 21. novembar – 12:00, Klub DOB Indie Film Fitness Workshop, vodi Darko Lungulov. Radionica je zatvorenog tipa, namenjena ranije prijavljenim kandidatima.

Nedelja, 21. novembar – 17:30, Velika sala DOB “Ožalošćena mala”/ Shiva Baby (SAD 2020, crna komedija, 77 minuta, režija: Ema Seligman) Festivali: Toronto, Mar del Plata, SXSW, Minhen “Nušićevska” komedija o njujorškoj adolescentkinji čije se erotske tajne otkriju pred celom jevrejskom familijom, na prijemu, u kući ožalošćenih.

Nedelja, 21. novembar – 19.00, Velika sala DOB “Crvena raketa”/ Red Rocket (SAD 2021, crna komedija, 128 minuta, režija: Šon Bejker) Festivali: Kan, San Sebastian, London Iz Kana stiže najnoviji film senzacionalnog Šona Bejkera (“Florida Project“, “Tangerine“) o “penzionisanom“ porno glumcu i muvatoru Reksu, koji se bez novca vraća u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi.
Posle filma biće emitovan intervju sa rediteljem Šonom Bejkerom, snimljen specijalno za IndieBelgrade festival.

U sklopu pratećeg programa, a u slavu filmske nezavisnosti, slobode i američkog nezavisnog filma, biće organizovani i masterklasovi domaćih autora koji imaju stil i senzibilitet sličan severnoameričkim autorima.

Zainteresovanoj publici, kroz izlaganja i razgovore, približiće deo svojih kreativnih strategija, kao i uticaje koje su usvojili u radu, a koji imaju veze sa indie filmom i njegovom filozofijom.

U okviru raznovrsnog edukativno-teorijskog pristupa indie filmu, festival će ove godine ponuditi i nekoliko radionica namenjenih profesionalcima i budućim profesionalcima. Jedna od njih baviće se scenarističkim konsultacijama, a namenjena je kako već ostvarenim, tako i scenaristima koji su tek zakoračili na svoj profesionalni put.

“Indie Film Fitness Workshop” radionica namenjena je autorima koji žele da nauče kako da svoje filmske projekte i ideje oslobode viškova, kako da nađu put do što jednostavnije i lakše realizacije filmova.

On Tour/ Photo: Uglješa Dapčević (promo, DOB)
On Tour/ Photo: Uglješa Dapčević (promo, DOB)

Poseban i važan segment ovogodišnjeg Festivala nezavisnog američkog filma biće muzika, koja ima veze sa filmom ili sa “amerikana” muzičkim pravcem.

Prvog dana programa koncert će održati grupa On Tour, koji donosi jedinstveni melanž alt-kantrija, folk roka i akustičnog zvuka, dok je subota, 21. novembar rezervisana za nastup autora koji je spiritus movens srpskog nezavisnog i “garažnog“ filma: Milutin Petrović publici  7. “IndieBelgrade” festivala predstaviće svoj najnoviji muzički projekat John Bonham and His Backing Band, u kojem ostvaruje saradnju sa Anom Rodić, književnicom i lajv art performerkom, koja je i njegova partnerka u privatnom životu.

Projekcije filmova će se održavati u Velikoj sali, koncerti u sali Amerikana, a prateći edukativni i teorijski program u Klubu i Tribinskoj sali.

Svi edukativni programi su besplatni i otvoreni za javnost, osim radionica namenjenih profesionalcima, koje su besplatne ali namenjene prethodno prijavljenim kandidatima.

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Cena jedinstvene ulaznice za program festivala, koji obuhvata 5 filmskih projekcija i 2 koncerta, iznosi 1500 dinara.

Cene pojedinačnih ulaznica su 250 dinara za filmske projekcije i 700 dinara za koncerte.

Previous post

“The Altar Boys”... Stigao novi EP novosadskog instrumental mathcore benda Polywhy

Next post

Pevač Depeche Mode priznao: Već godinama se borim "sindromom varalice", pitam se da li sam dovoljno dobar...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *