Home»Knjige»Otvoreni konkursi za dve novoustanovljene književne nagrade Biblioteke grada Beograda

Otvoreni konkursi za dve novoustanovljene književne nagrade Biblioteke grada Beograda

4
Shares
Pinterest Google+

Konkursi za dve novoustanovljene književne nagrade Biblioteke grada Beograda – “Dušan Radović” za književnost za decu i omladinu i “Beogradski pobednik” za najbolji roman u prethodnoj godini – otvoreni su do 15. decembra, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

– Pored stogodišnjice rođenja Dušana Radovića koju obeležavamo sledeće godine, uskoro će se navršiti i 40 godina od njegove smrti. Radujem se što nismo požurili s dodeljivanjem nagrade, već smo sačekali pravi trenutak – naveo je predsednik žirija za dodelu nagrade “Dušan Radović” i sin ovog pisca Miloš Radović.

Prema Radovićevim rečima, ne samo da je ova nagrada veoma značajna za porodicu Radović, već je i sama po sebi velika – po svom značaju i imenu koje nosi.

Kako Radović dalje navodi, što se njegovog učešća u žiriju tiče, “blisko srodstvo sa piscem njegovo je najveće zvanje, ali nije i jedino”.

– Moje od oca nasleđene vrline – strogost, namrgođenost i netolerancija prema banalnostima – preneću u rad žirija kao zajednički doprinos svih Radovića u borbi za srpsku književnost za decu i mlade – naveo je Radović.

Kako kaže, ova nagrada predstavlja udruživanje svih članova žirija da se “deci otmu telefoni iz ruku i u ruke i pametne glave vrate knjige.” Kako kaže, do sada je na konkurs stiglo 54 dela raznih žanrova.

Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni… tako je govorio čika Duško Radović

Prof. dr Predrag Petrović, koji predsedava žirijem za dodelu “Beogradskog pobednika”, naveo je da je ova nagrada veoma potrebna na srpskoj književnoj sceni jer je uvek veoma potrebno afirmisati slobodnu književnu i kritičarsku reč, oslobođenu od svake političke i ideološke stege.

– Takođe smatramo da će ona doneti jedan novi kvalitet, dinamičnost i da će otvoriti prostore za dijaloge i argumentovane polemike i sukobe mišljenja, što nam je danas svakako potrebno – istakao je Petrović.

Одржана конференција за новинаре поводом књижевних награда
ДУШАН РАДОВИЋ и БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК

У понедељак, 15….

Posted by Biblioteka grada Beograda on Monday, November 15, 2021

Kaže da je do sada na konkurs pristiglo oko 100 naslova, razmotreno je 74, a u širem izboru se izdvojio 21 roman.

Kako konkurs još uvek traje, spisak dela u širem izboru nije konačan.

Nagrada “Beogradski pobednik” biće uručena 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden “Beogradski kadril” (kasnije poznat kao “Srpski kadril”), delo koje je Johan Štraus Mlađi komponovao po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Priznanje “Dušan Radović” biće uručeno 6. februara, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije “Poletarac”, rađena prema tekstu Dušana Radovića i u režiji Džona Bajforda.

HL/Izvor: Tanjug

Previous post

Gibonni na novom albumu jednu pesmu objavio - greškom... evo kako je došlo do zabune

Next post

Menson je imao sobu za silovanja? Nove optužbe protiv čuvenog muzičara...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *