Home»Muzika»Homeland»RTS je vlasnik hitova DLM… Doneta sudska odluka u vezi prava na dva albuma kultnog beogradskog benda

RTS je vlasnik hitova DLM… Doneta sudska odluka u vezi prava na dva albuma kultnog beogradskog benda

5
Shares
Pinterest Google+
DLM/Photo: YouTube printscreen
DLM/Photo: YouTube printscreen

Radio-televizija Srbije dobila je sudski spor protiv privatnog preduzeća Mascom, ovoga puta u vezi sa pravom vlasništva nad albumima beogradske rok grupe Deca loših muzičara – “Prolećni dan” i “”Gde cveta Samsung žut”.

Naime, drugostepenom presudom nadležnog suda utvrđeno je, da je tužbeni zahtev privrednog društva Mascom oko prava vlasništva nad dva albuma DLM, neosnovan, navedeno je na sajtu RTS. Reč je o drugom studijskom albumu DLM “Prolećni dan”, sa hitovima “Vlade Divac”, “Ubiše Pabla” i “Prolećni dan”, koji je Produkcija gramofonskih ploča RTS objavila 1995. godine, kao i “Gde cveta Samsung žut” iz 2005. Oba albuma otpevao je tadašnji frontmen Aleksandar Siljanovski Silja.

SUROVO ISKRENI DLM: Šibice nam prodaju isti ljudi koji su nas i doveli u tunel

Ovo nije prvi put da se Mascom našao na sudu sa Javnim servisom. Podsetimo, u julu prošle godine, presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu, usvojena je žalba Radio-televizije Srbije i pravosnažno je utvrđeno da privatno preduzeće Mascom nije imalo pravni osnov da potražuje fonogramske naknade za kompozicije Antonija Pušića, poznatog kao Rambo Amadeus, koje je objavio PGP RTS. U pitanju su kompozicije sa antologijskih albuma “O, tugo jesenja” (1988), “Hoćemo gusle” (1989) i “Psihološko-propagandni komplet” (1991), koje je PGP RTS objavio u vreme kada preduzeće Mascom nije ni postojalo.

RTS ističe da poštuje prava autora i interpretatora, ali da štiti i štitiće svoja prava proizvođača fonograma kojima raspolaže kada su u pitanju izdanja PGP RTS.

Previous post

U čast Taličnom Tomu... Duo Sunci predstavio novi video singl "Lucky Luke"

Next post

Samo zažmurite i pustite da vas muzika vodi... Predstavljamo vam "Klavirsko nebo #4"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *