Ekoskop – Novi zeleni program 27. Festivala autorskog filma

0
119
Oglasi
Veće od nas/ Photo: Promo (FAF)
Veće od nas/ Photo: Promo (FAF)

Ekoskop je novi program Festivala autorskog filma koji će biti održan 13. novembra u Dvorani KC Beograda, a u pitanju je svojevrsno “festivalsko zagrevanje” osmišljeno sa idejom da kroz filmski program i aktivan dijalog odgovori na goruće izazove sa kojima se suočavamo u kontekstu ekološke održivosti i klimatskih promena.

Budući da je Ekoskop pre svega usmeren na edukaciju o aktuelnim društvenim problemima u domenu očuvanja životne sredine kao i postojećim i mogućim metodama borbe, prvi događaj je posvećen deci i mladima kao najhrabijim i najsvežijim glasovima društva.

Ovaj ogranak festivala predstavlja tek prvi korak u nizu budućih akcija za podizanje svesti o ekološkim politikama, a u okviru njega nalazi se i programska celina koja predstavlja “zelene” filmove i filmove sa važnim “zelenim” temama.

Veće od nas/ Photo: Promo (FAF)
Veće od nas/ Photo: Promo (FAF)

Snažni i informativni filmovi, uz ekološki dijalog – kao kolektivno iskustvo – mogu imati važnu ulogu u obrazovanju i aktivaciji omladine.

Pored projekcija dva filma – animiranog “Zozonci u zemlji vetra”, za najmlađu publiku, i igranog “Veće od nas”, u kasnijim popodnevnim časovima, u skladu sa senzibilitetom i konceptom filma za tinejdžere, Ekoskop će da organizuje debatu “Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju” u saradnji sa Green Art Incubatorom, platformom usmerenom na podršku i osnaživanje organizacija i inicijativa u pravcu zelene transformacije u polju kulture i umetnosti, u kontekstu klimatskih promena.

Green Art Incubator ima za cilj afirmaciju aktivnijeg uključivanja sektora kulture u ove procese, umrežavanjem različitih aktera na sceni kroz aktivnosti inkubatora, a učesnici ovog panela upravo su mladi ljudi čiji doprinos je tokom prethodnih godina bio vidljiv i presudan na aktivističkoj i kulturnoj sceni Srbije.

Zozonci u zemlji vetra/ Photo: Promo (FAF)
Zozonci u zemlji vetra/ Photo: Promo (FAF)

Satnica Ekoskopa:
– 12:00 – “Zozonci u zemlji vetra”
– 17:00 – “Veće od nas”
– 19:00 – Debata – “Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju” (Učesnici: Natalia Novikova –  Extinction Rebellion, David Jovanović – filmski reditelj i Ivan Bjelić – aktivista i novinar. Moderatorka će biti Sara Arsenović – novinarka Radio Beograd 2).

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano od 26. novembra do 3. decembra 2021, a sve informacije o programu možete da pronađete na sajtu festivala.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime