Možda i najbolja filmska scena ikada… a Robert De Niro insistirao je da u pištolju tokom ruskog ruleta u “Lovcu na jelene” – bude pravi metak

0
528
Oglasi
Deer Hunter/Photo: YouTube printscreen
Deer Hunter/Photo: YouTube printscreen

Svestrani umetnik svog zanata, Robert De Niro je dobro poznat po svojim metodama glume, stavljajući druge glumce i članove ekipe na test u filmovima kao što su “Cape Fear” ili “Taksista” reditelja Martina Skorsezea. Međutim, u filmu “Lovac na jelene” Majkla Ćimina, glumac je doneo svoju najhrabriju odluku, glumeći u filmu zajedno sa Kristoferom Vokenom i Meril Strip.

Izrazito antiratni u svom stavu, “Lovac na jelene” je odneo kući Oskare za najbolji film i najbolju režiju na dodeli 1979. godine, ali će zauvek ostati upamćen po svojoj kultnoj i duboko uznemirujućoj sceni ruskog ruleta.

ROBERT DE NIRO: AMERIKA JE “TRAGIČNA KOMEDIJA GLUPANA”

Ostajući jedan od najupečatljivijih filmova u bioskopima tokom kasnog 20. veka, “Lovac na jelene” imao je dubok uticaj na američku populaciju, izazvavši poziv za buđenje skepticima širom nacije. Kultna scena američke kinematografije, takođe je šokirala sinofile širom sveta, uključujući nikog drugog do Džodi Foster, koja scenu označava kao trenutak koji joj je promenio život.

Govoreći u intervjuu za Američki filmski institut, Džodi Foster objašnjava moć iza scene, napominjući:

– Dok svako dodaje pištolj drugome, moraju da predvide da će gledati kako njihova najbolji drug raznosi glavu, sa svakim klikom pištolja njihova veza je još više zacementirana.

Sama scena je takođe bila naporna za snimanje, a Majkl Ćimino je odlučio da koristi prave pacove i komarce kako bi poboljšao autentičnost seta. Pored toga, lokalni tajlandski glumac Somsak Sengvilai, koji je doveden da igra vijetnamskog vojnika, zamoljen je da iznenadi lik Kristofera Vokena šamarajući ga, čineći reakciju američkog glumca još iskrenijom.

Međutim, u jednom od najhrabrijih zahteva Roberta De Nira, on je takođe pitao da li bi se u revolver koji se koristio u sceni ruskog ruleta mogao ubaciti pravi metak da bi se pojačao intenzitet dramatičnog trenutka. De Nirov kolega Džon Kazale pristao je na zahtev iako je razumljivo zahtevao da opsesivno proverava pištolj pre svakog pokušaja kako bi se uverio da metak nije sledeći u komori.

NJEMU SE MOŽE I DA PSUJE U REKLAMI I DA NE BUDE BIPOVAN…  ALI, TO JE DE NIRO….

Prisećajući se vremena kada je radio na ovom uticajnom ratnom filmu, Robert De Niro je za GQ rekao:

– Sviđala mi se priča i dijalog. Samo sam mislio da je to sjajan scenario. Bilo je tako jednostavno i izgledalo mi je tako stvarno. Likovi su mi govorili. Svidelo mi se što nisu mnogo govorili, što nije bilo ničega što bi bilo snishodljivo ili zaštitinički prema njima.

Uvršten na svaku listu najboljih filmova o ratu u Vijetnamu ikada snimljenih, “Lovac na jelene” pridružuje se “Apokalipsi sada” Frensisa Forda Kopole i “Vodu” Olivera Stouna među najboljim filmovima ovog žanra.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime