BEMUS… Omaž grupi Pink Floyd i “Bravurozni koncert” Denisa Šapovalova i 13 gudača večeras na Kolarcu

0
65
Denis Šapovalov/ Photo: Promo (BEMUS)
Denis Šapovalov/ Photo: Promo (BEMUS)

U okviru 53. Beogradskih muzičkih svečanosti  5. novembra u Kolarčevoj zadužbini održaće se koncert srpskog kamernog ansambla 13 gudača na kome će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa.

Šapovalov će se prisutnima predstaviti u dvostrukoj ulozi – kao kompozitor/aranžer i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu.

U prvom delu programa uz klasičan repertoar Šapovalov će predstaviti beogradskoj publici i svoj “Bravurozni koncert”, dok će u drugi deo biti posvećen njegovim originalnim obradama numera grupe Pink Floyd.

Denis Šapovalov/ Photo: Promo (BEMUS)
Denis Šapovalov/ Photo: Promo (BEMUS)

Denis Šapovalov je ruski čelista, dirigent i kompozitor. Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju Čajkovski 1998. godine.

Nastupao je na mnogim međunarodnim festivalima u Rusiji, Gruziji, Jermeniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama.

Sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Akademskim simfonijskim orkestrom Sanktpetersburške filharmonije, Kamernim orkestrima Moskovski virtuozi i Moskovski solisti, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Londonskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bratislave…

Šapovalov radi sa istaknutim dirigentima, kao što su: Vladimir Fedosejev, Jutaka Sado, Vladimir Spivakov, Jurij Bašmet, Tomas Sanderling, Džonatan Bret, Li Rejnolds…

Redovno drži majstorske kurseve u Rusiji i inostranstvu kao gostujući profesor, a 2014. godine je pokrenuo projektnu nastavu “Cello Travel International Academy“.

Ovaj violončelista je aktivan učesnik  različitih projekata savremene muzike. U novijem periodu predstavlja širom sveta svoj novi cross-over projekat “Omaž grupi Pink Floyd” za električno violončelo.

13 Gudača/ Photo: Promo (BEMUS)
13 Gudača/ Photo: Promo (BEMUS)

Kamerni ansambl 13 Gudača osnovan je 2016. godine na inicijativu vanrednog profesora i violončeliste Srđana Sretenovića.

Naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji kada je gudački orkestar Dušan Skovran pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara.

Do 2021. godine ansambl je uglavnom nastupao u okviru gudačkog kvarteta 4 Gudača, a u 2017. godini kvartet je zabeležio nekoliko zapaženih nastupa.

Gudački kvartet ansambla čine: Dušan Panajotović (prva violina), Miloš Stevanović (druga violina), Marina Popović (viola) i Srđan Sretenović (violončelo).

Umetnički rukovodilac Kamernog ansambla 13 gudača je proslavljeni violončelista, dirigent i profesor Fakuteta muzičke umetnosti u Beogradu Srđan Sretenović.

Ulaznice za koncert Denisa Šapovalova mogu da se nabave na blagajni Kolarčeve zadužbine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime