Home»Film»“Gosti iz galaksije” dobili novi soundtrack… Muzika Tomislava Simovića u inerpretacijama 11 umetnika iz 9 zemalja

“Gosti iz galaksije” dobili novi soundtrack… Muzika Tomislava Simovića u inerpretacijama 11 umetnika iz 9 zemalja

5
Shares
Pinterest Google+
Alen and Nenad Sinkauz/ Photo: Andi Bancic
Alen and Nenad Sinkauz/ Photo: Andi Bancic

Reditelj Dušan Vukotić (dobitnik Oskara za kratkometražni animirani film “Surogat” i jedan od osnivača Zagrebačke škole animacije), 1981. godine snimio je jedinstveni i danas kultni žanrovski hibrid “Gosti iz galaksije”, film koji spaja naučnu fantastiku, horor i dečiji film, prvi je takav naslov u istoriji jugoslovenske kinematografije.

U naslovnim  ulogama su Ksenija Prohaska, Žarko Potočnjak, Ljubiša Samardžić i Rene Bitorajac. Filmsko čudovište kreirao je slavni češki umetnik Jan Švankmajer.

Uz nagrade na specijalizovanim festivalima, u domaćim bioskopima nije ostvario značajne rezultate, pa se uprkos impresivnoj ekipi glumaca i autora, nije smatrao velikim uspehom.

Moglo bi se reći i da je bio zapostavljen, sve do pojave novih generacija filmofila ali i filmologa, koji ga drže izuzetnim primerom kultnog filma, koji zaslužuje i dublje teorijske analize.

Vremenom se u fokusu javnosti našla i inovativna muzika kompozitora Tomislava Simovića, koju je zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends restaurisala i objavila na vinilu 2017. godine.

To je ujedno i prvi u celosti objavljeni Simovićev soundtrack, muzika koja je i prva u potpunosti elektronska i sintetička filmska partitura, i to još za prvi jugoslovenski SF film.

Gosti iz galaksije, originalni soundtrack, cover/ Photo: Promo
Gosti iz galaksije, originalni soundtrack, cover/ Photo: Promo

Izdavačka kuća Fox & His Friends odlučila je da ovaj soundtrack i sve njegove ideje i zvuke ponudi domaćim i inostranim muzičarima i tako napravi još jedan diskografski i kulturni poduhvat koji na ovim prostorima do sada nije izveden.

Ovakva posveta autoru, tražila je od 11 autora iz 9 zemalja da na osnovu muzike Tomislava Simovića iz filma “Gosti iz galaksije” komponuju i snime svoju muziku, koja je direktna inspiracija, prerada, obrada, remiks, reinterpretacija ili sasvim nova kompozicija.

Urednici izdanja “Visitors From The Galaxy Revisited” – Željko Luketić i Leri Ahel autorima su ponudili žanrovski odrešene ruke, tako da je konačni rezultat izuzetno zanimljiva kombinacija apstrakne, ambijentalne, ali i plesne i moderne elektronske muzike.

U 75 minuta materijala smenjuju se i različiti pristupi komponovanju i ideji “remiksa”, a sve je objavljeno na dvostrukom LP albumu kojeg prati i posebna oprema: tekst i detaljan uvodnik izdanja, do sada neviđene fotografije iz filma i grafička obrada dizajnerke Sare Pavleković Preis koja je bila inspirisana legendarnim i u Evropi cenjenim japanskim izdanjima ploča.

Visitors From The Galaxy Revisited/ Photo: Promo
Visitors From The Galaxy Revisited/ Photo: Promo

Album je otisnut i “direktno rezan” posebnom audiofilskom tehnikom zvanom Direct Metal Mastering (DMM) u poznatom nemačkom studiju Pauler Acoustics iz kojeg su izašli i albumi Zappe, The Rolling Stonesa, Nila Janga…

“Visitors From The Galaxy Revisited” posveta je Tomislavu Simoviću (1931. – 2014.), autoru više od 300 partitura za film, radio i televiziju, autoru slavne teme za animirani serijal “Profesor Baltazar”, kompozitoru Zagrebačke škole animacije i takođe, kompozitoru sa kojim su radile i pop-zvezde poput Ive Robića, Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Višnje Korbar, Lole Novaković i Drage Diklića.

Simović je imao i svoj nadaleko poznati džez-orkestar i sarađivao je sa uglednim muzičarima poput Igora Savina, Zlatka Tanodija, Petka Kantardžijeva, Ozrena Depola i Freda Došeka.

Goran Vejvoda/ Photo: Florence De Montgolfier
Goran Vejvoda/ Photo: Florence De Montgolfier

Pozivu izdavačke kuće Fox & His Friends odazvali su se brojni savremeni autori: Goran Vejvoda (danas francuski i američki multimedijalni umetnik, pre toga muzičar i saradnik u beogradskim grupama Kozmetika, Idoli, Šarlo akrobata, D’Boys, Bebi Dol), Tapan (Goran Simonoski i Nebojša Bogdanović iz Beograda koje mediji nazivaju “elektro-etno-džez senzacija”), braća Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske (dobitnici brojnih nagrada za soundtrack “Zvizdan” za film Dalibora Matanića i pokretači festivala Audioart), Timothy Fife (američki umetnik koji je radio muziku za filmove Paula Schradera, Herschella Gordona Lewisa i Troma Pictures, dok danas snima za izdavačke kuće Death Waltz, Polytechnic Youth i Spun Out of Control), Credit 00 (Alexander Dorn, muzički i vizuelni umetnik iz Nemačke i gost Dimensions Festivala), Anatolian Weapons (Aggelos Baltas iz Grčke, muzičar i DJ, ljubimac klupske i plesne publike), Drvg Cvltvre (Vincent Koreman iz Holandije već je desetak godina u vrhu acid, no wave i eksperimentalne house muzike), Repeated Viewing (Alan Sinclair iz Ujedinjenog Kraljevstva cenjeni je predstavnik nove struje muzičara koji su direktno inspirisani filmskim soundtrackovima 70-tih i 80-tih godina), Heinrich Dressel (ili Valerio Lombardozzi iz Italije, elektronski producent iz Rima, vlasnik cenjene izdavačke kuće Minimal Rome), Ali Renault (DJ i producent iz Londona) i Security DJ (francuski muzičar koji istražuje plesnu i brejk muziku).

Svi ovi autori našli su inspiraciju u muzici Tomislava Simovića za film “Gosti iz galaksije”, stvorili vlastite kompozicije te koristili i bazu zvukova koju je Simović snimio za potrebe Vukotićeve produkcije.

Tako je nastao “Visitors From The Galaxy Revisited”, unikatan album i jedinstvena posveta, audiofilski vinil koji se može slušati u klubu ili u svom domu.

Treba pomenuti da nijedan regionalni kompozitor filmske (i ne samo filmske) muzike do danas nije dobio ovakvo internacionalno priznanje.

Za distribuciju izdanja zadužen je Clone NL (Holandija), a novitet je i da izdanja izdavačke kuće Fox & His Friends odnedavno možete naći i na svim digitalnim platformama.

Porudžbine su moguće i direktno od izdavača na foxandhisfriends.bigcartel.comi foxandhisfriends.bandcamp.com.

Poslušajte celi album https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy-revisited-1 i originalni soundtrack https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy

Previous post

Ne izazivajte Boginju... Devojke iz Nemesisa predstavile novi video singl "The Scales of Fate”

Next post

Radiohead objavili filmski spot za svoj veliki hit "Follow Me Around"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *