Preminuo Raša Đelmaš, kultni bivši bubnjar Yu Grupe, Pop mašine, Zebre…

0
104
Raša Đelmaš/Photo: printscreen
Raša Đelmaš/Photo: printscreen

Ratislav Raša Đelmaš, nekadašnji bubnjar Yu Grupe, Pop mašine i vođa grupe Zebra, umro je u Beogradu u 72. godini, saznaje Nova.rs.

Raša Đelmaš bio je jedan od najistaknutijih bubnjara sedamdesetih godina 20. veka na teritoriji SFRJ.

Prvo interesovanje za muziku Đelmaš je pokazao već 1966. godine, kada je sa vršnjacima iz školskog orkestra osnovao grupu Anđeli.
Godine 1969, je sa Ninoslavom Kovačevićem, Nešom Matićem i Petrom Simićem osnovao rok grupu Neki, da bi ubrzo u nešto promenjenom sastavu i inspirisan muzikom Džimi Hendriksa započeo rad na grupi Hendriksova deca.

Sledeće godine se pridružio grupi Feliks, koja pored izvođenja poznatih domaćih i svetskih hitova svira i sopstvene kompozicije. Najuspešnija je bila “Simonida”.

U martu 1972. godine sa Robertom Nemečekom (bas), Zoranom Božinovićem (solo gitara) i Savom Bojićem (solo, vokal) osnovao je grupu Pop mašina.

Pop mašina kao nova beogradska grupa sa vlastitim repertoarom (dvanaest autorskih pesama) postala je vrlo brzo zapažena, popularna i nezaobilazna na beogradskoj muzičkoj sceni sedamdesetih godina 20. veka.

Pop Mašina je 29. septembra 1972. godine objavila prvi singl za Produkciju ploča PGP RTB. Posle velikog koncerta Pop mašine na Tašmajdanu, Đelmaš je napustio grupu.

Mesec dana kasnije, postao jebubnjar tada već popularne Ju grupe, koju su činili braća Žika i Dragi Jelić. Tih godina je Raša Đelmaš važio za najboljeg mladog beogradskog bubnjara. Sa Ju grupom je doživeo veliku popularnost širom Jugoslavije.

U potrazi za novim zvukom, novembra 1976. godine Raša Đelmaš osniva grupu Zebra. Tada je rekao u jednom intervjuu da se oseća kao da u muzici ima još mnogo toga da kaže. Zašto grupa Zebra? Na to pitanje je duhovito odgovorio: “Zebra je svugde prisutna… i u savani i u gradu”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime