Radio stanica KUOW iz Sijetla, posle istražvanja, objavila: The Posies su se raspali jer je pevač benda se**ualno zlostavljao žene

0
69
The Poises/Photo: facebook cover
The Poises/Photo: facebook cover

Kultni nezavisni sastav The Posies raspao se pošto je nekoliko žena optužilo pevača Kena Stringfeloa za seksualno neprimereno ponašanje.

Jedna žena optužila je muzičara da ju je prisilio na seks u muškom toaletu; druga tvrdi da je bila u zlostavljačkoj vezi sa njim od 2017. godine.

Treća je izjavila da ju je Stringfelou ugrizao, ostavivši tragove, i da se jednom probudila i zatekla ga kako ima seks s njom protiv njene volje.

Bob Dilan optužen za se***alno zlostavljanje devojčice od 12 godina

On je kategorički negirao ove navode, rekavši: “Izričito se protivim nasilju.”

“Nikad ne bih poželeo da naudim nekome sa kim sam u vezi – seksualno ili bilo kako drugačije”, rekao je on u saopštenju.

“Uzajamni dobrovoljni pristanak bio je osnov svake moje seksualne veze i nasilje nikad nije bilo deo nijedne od tih veza. To prosto nisam ja kao osoba koja poštuje žene”.

Navodi su se pojavili u istraživačkom izveštaju radio stanice KUOW iz Sijetla objavljenom u ponedeljak.

Stringfelouov dugogodišnji kolega iz benda Džon Auer rekao je za stanicu da je “vrlo brzo napustio The Posies” čim je čuo svedočanstvo jedne žene o seksualnom zlostavljanju.

“Ono što mi je ona opisala bilo je izuzetno uznemiravajuće i odmah je uticalo na formiranje mog stava”, naveo je on u mejlu.

“Suočio sam se sa Kenom oko toga u telefonskom razgovoru od 4. avgusta 2021. godine, otkazao sam naše ugovorene koncerte i otvoreno mu rekao da ne želim više da radim s njim”.

Ken Stringfelou/Photo: wikipedia.org
Ken Stringfelou/Photo: wikipedia.org

Bubnjar Frenki Siragusa, koji je član The Posies od 2015, napustio je bend tokom leta i potvrdio da je njegov odlazak bio motivisan istim ovim navodima.

The Posies su formirani 1988. godine i njihove zvečeće “power pop” himne ostvarile su veliki uspeh na alternativnim radio stanicama i MTV-u devedesetih.

Pesme kao što su “Golden Blunders” i 2Dream All Day” postale su često emitovani hitovi u SAD, dok se “Going, Going, Gone” pojavila na saundtreku prodatom u milionima primeraka za komediju o Generaciji X sa Vinonom Rajder “Stvarnost ujeda”.

Nema milosti za Vajnstina… Sud odlučio: Biće izručen Kaliforniji da bi mu se sudilo za zlostavljanje još 5 žena

Stringfelou je često išao na turneje i snimao sa R.E.M. dok su The Posies bili na pauzi početkom 2000-tih. Grupa je ponovo oformljena 2005. i nedavno je završio snimanje novog albuma – njihovog prvog od 2016.

Auer je rekao da će ta ploča sada biti odložena u fioku.

Tri žene koje su istupile sa navodima protiv Stringfeloua upoznale su se ovog leta, saopštio je KUOW, i odlučile da ispričaju priče u nadi da bi “druge žene mogle da prepoznaju znake zlostavljanja u vlastitim vezama”.

Radio stanica je saopštila da je intervjuisala 20 ljudi i istražila medicinske kartone, mejlove i tekstove kako bi potvrdila navode žena. Među njima je bila i Kristin Čembers, muzičarka koja je bila u otvorenoj vezi sa pevačem. Ona je navela da joj muzičar prišao na žurki 2015. i zavukao ruku pod njenu haljinu. Ona mu je rekla da je nedavno imala medicinski zahvat i da joj je lekar naložio da se suzdrži od seksa.

Nepokoleban, on ju je uvukao u kupatilo, gurnuo na pod, svukao joj donji veš i nasilno se upustio u seks s njom, tvrdila je ona.

– Grizao me je – rekla je ona za KUOW.  – Bilo je veoma bolno.

Druga žena, Kristi Huok, takođe je optužila pevača da ju je grizao, “čitavom dužinom ruke”, dok se vozila kući sa koncerta. Narednog jutra, probudila se na to da muzičar ima seks s njom protiv njene volje, tvrdila je ona.

Treća žena koja je iznela optužbe, Holi Nikson, ušla je u vezu sa njim pošto su se udružili da zajedno snime album. Dok su bili na turneji po Americi, veza je postala “dramatična, zlostavljačka i destruktivna” i okončala se kad ju je naterao da abortira, navela je ona.

Oglasio se i Menson posle optužbi za zlostavljanje: Te žene iskrivljuju stvarnost, sve je bilo sa njihovim pristankom

KUOW je razgovarao i sa nekoliko drugih žena – među njima je i Kim Vornik, bivša supruga Stringefeloa – koje su rekle da on nije bio zlostavljački nastrojen prema njima.

– Nikad me nije ni takao, ali kad se sve sabere i oduzme, bilo je grozno – usled svega što sam morala da trpim zbog njegovih neverstava – rekla je Vornik, basistikinja u sijetlskom pank bendu Fastbacks.

– Nikad se ne udajte za muškarca zbog njegovog glasa.

Stringfelou je odgovorio na navode pisanim saopštenjem u kom je rekao: “Nikad se nisam upuštao ni u šta nastrano, ni u šta grubo.”

“Doživeo sam ekstremno nasilje iz prve ruke kao tinejdžer. Osetljiv sam na agresiju i to je nešto što ne podnosim u svojoj blizini. Izrazito se protivim nasilju. Ne želim da povredim nikoga, nikada.”

U zajedničkom saopštenju sa njegovom aktuelnom ženom Dominik dodao je da je incident koji je opisala Kristin Čembers bio uzajamno dobrovoljan.

“Tokom godina Ken je imao dobrovoljne seksualne veze pune poštovanja prema drugim ženama, pa i onima koje su iznele ove optužbe”, napisali su njih dvoje. “Naša otvorena veza davala mu je prostor da to radi”.

HL/Izvor: bbc news na srpskom

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime