Ovo postaje ozbiljna pljačka… Spotify, Amazon i Pandora predlažu niže naknade autorima za streaming

0
47
Muzika, streaming/Photo: Pexels
Muzika, streaming/Photo: Pexels

Streaming operateri navodno predlažu niže stope tantijema za autore pesama Američkom odboru za autorska prava (CRB).

Prošle sedmice Billboard je objavio da je nekoliko streaming servisa (Spotify, Amazon i Pandora) podnelo odvojene prijave tročlanom sudskom vijeću CRB-a sa svojim predloženim stopama tantijema za četvorogodišnje razdoblje za 2023. i 2027. poznato još kao CRB Phonorecords IV.

Šamar britanske vlade muzičkoj industriji: Odbijen predlog da muzičari dobijaju 50% prihoda sa streaming pratformi

Spotify, Amazon i Pandora navodno su predložili glavne stope tantijema za Phonorecords IV od oko 10,5 posto prihoda. Spotify navodno traži 10,5 posto, a Amazon – za svoju muzičku uslugu Amazon Music – i Pandora su se prijavili za 10,54 posto.

Europski autori stupili u akciju: Vrednost pesme je potcenjena, tražimo pravedniju raspodelu od streaminga

Ove predložene stope niže su od onih koje su donesene tokom perioda Phonorecords III 2018.-2022., koje je započelo s 11,4 posto u 2018. i godišnje poraslo na 15,1 posto 2022. godine, međutim, te stope su na Apelacionom sudu.

– Ne samo da predložene stope poništavaju napore u poslednjih 15 godina, već zapravo predlažu lošiju strukturu nego što je ikad bila u bilo kojem trenutku u istoiji streaminga. To je razočaravajuće, ali ne i iznenađujuće, s obzirom na to kako su se streaming servisi ponašali prema autorima pesama tokom godina, uključujući njihov kontinuirani napad na pobedu autora u visini stope koja je postignuta 2018. na koju se i dalje žele četiri godine kasnije – izjavio je ovim povodom Dejvid Israelit, izvršni direktor Nacionalnog udruženja  publishera (National Music Publishers Association – NMPA) za Music Business Worldwide.

HL/Izvor: ravnododna.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime