“Jagode sa šlagom” i “Tender Fights 2020” na drugoj večeri 14. Kondenza

0
81
Jagode sa šlagom/ Photo: Anđela Žugić (foto tim Magacina)
Oglasi

U nedelju, na drugoj večeri Festivala savremenog plesa i performansa publika je mogla da pogleda predstavu “Jagode sa šlagom” i prostornu instalaciju “Tender Fights 2020”.

Od 18:00 časova u Magacinu (Kraljevića Marka 4) program je otvorila predstava “Jagode sa šlagom” Jovane Stojić i Đorđa Živadinovića Grgura.

Jagode sa šlagom/ Photo: Anđela Žugić (foto tim Magacina)
Jagode sa šlagom/ Photo: Anđela Žugić (foto tim Magacina)

Ovo je plesni performans dvoje prijatelja, saradnika i umetnika, koji suptilno objektifikuju svoje telo uglavnom bez međusobnog kontakta, uz svesno odabranu i naglašenu dihotomiju muško-žensko.

PREDSTAVOM “DRAGON AKA PHOENIX” OTVOREN 14. KONDENZ – FESTIVAL SAVREMENOG PLESA I PERFORMANSA

Đorđe Živadinović Grgur, jedan od koautora, o genezi predstave je rekao:
– Sedeli smo u jednom lokalu i pričali o tome šta volimo i u čemu uživamo, šta su neki čulni nadražaji koji nas uzbuđuju na različitim nivoima. Onda smo shvatili da nas povezuje gastronomija. S druge strane, istog dana smo u zajedničkoj šetnji svratili do knjižare i naleteli na Batajevu Istoriju erotizma, kupili je i počeli da je čitamo. Setio sam se i nekih referenci iz Fukoa, o seksualnosti, i shvatili koliko zapravo možemo da povežemo teme koje naizgled nemaju mnogo veze, a na nekim meta-nivoima zapravo itekako mogu da korespondiraju. Odlučili smo da napravimo performans koji će se baviti simbolizacijom stvari kao što su požuda, potreba za zadovoljenjem neke oralne potrebe da se nešto unese, da se oseti neka vrsta uzbuđenja i ekstatičnog zanosa. Počeli smo to da sprovodimo na duhovit način kroz koreografske prakse o kojima smo ranije pričali.

Tender fights/ Photo_ Milica Ivić (promo, Kondenz)
Tender fights/ Photo_ Milica Ivić (promo, Kondenz)

U 20:00 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8) publika je mogla da pogleda video i prostornu instalacija “Tender Fights 2020” Ane Dubljević, Marje Christians i Kasie Kanije.

U ovom performansu koji se nikada nije dogodio, izvedenom u online formatu, autori pozivaju publiku da u ruševinama performansa osete treperavu stvarnost i njihovu višestrukost u vremenu i prostoru.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 25. oktobra, u 20:00 časova u Malom pozorištu Duško Radović (Aberdareva 1) biće izvedena predstava “Kolo” koatuora Simonide Žarković, Đorđa Živadinovića Grgura, Jane Milenković, Isidore Popović, i Jovane Stojić.

U umetničkom istraživanju i radu na predstavi “Kolo”, mladi autori i autorke bavili su se preispitivanjem savremenih manifestacija zajedništva, sa fokusom na fizičke aspekte njegovog ispoljavanja kroz plesnu praksu, a na osnovu iskustava kroz koja su zajedno prošli kao polaznici Staničinog obrazovnog programa Puzzle tokom prethodnih godina.

Kolo/ Photo: Promo (Kondenz)
Kolo/ Photo: Promo (Kondenz)

Festival Kondenz se ove godine održava od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu.

Svi programi Kondenza su besplatni, a oni koji se održavaju u Magacinu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

Jagode sa šlagom/ Photo: Anđela Žugić (foto tim Magacina)
Jagode sa šlagom/ Photo: Anđela Žugić (foto tim Magacina)
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime