Home»Muzika»Flashback»Misterija pesme “Start Me Up”… Ovo je prvi demo snimak kultnog hita Stonesa koji je nastajao – pune tri godine

Misterija pesme “Start Me Up”… Ovo je prvi demo snimak kultnog hita Stonesa koji je nastajao – pune tri godine

6
Shares
Pinterest Google+
The Rolling Stones/Photo: Helmut Newton promo, by Universal
The Rolling Stones/Photo: Helmut Newton promo, by Universal

Rollin Stones su usavršili metod pisanja pesama koji skoro svaki bend koji je ikada postojao koristi u svom svakodnevnom postojanju: džemovanje. Dok se većina petlja oko bilo čega što liči na melodiju tokom vežbanja u studiju, Stonesi su postali dobro podmazana mašina kada je reč o džemovanju, spontano proizvodeći sjajne stvari, kao što su “Can’t You Hear Me Knocking” ili “All Down the Line”, jednostavnim “uključivanjem” i puštanjem da se stvari dogode.

“Start Me Up” je počela na isti način, sa jednom značajnom stilskom razlikom: prvobitno je bila rege pesma.

– “Start Me Up” je bila rege pesma snimljena u Roterdamu tri godine pre zvaničnog snimanja za album “Tattoo You” – otkriva inženjer zvuka Kris Kimzi.

SEKIRE SU PONOVO OTKOPANE… MAKARTNI NAZVAO ROLLING STONESE BLUES COVER BENDOM, DŽEGER MU NIJE OSTAO DUŽAN

Mik Džeger se seća da bend nije uspeo da “natera” rege aranžman da funkcioniše i vratio se svom izvornom rokenrolu – iz čiste frustracije.

– “Start Me Up” je bila numera koja je jednostavno zaboravljena, odbijena – prisetio se Džeger. – Smešno je bilo to što se posle dva takta pretvorila u ovu pesmu iz čistog regea. I taj snimak na “Tattoo You” bio je jedini snimak koji je bio potpuni rokenrol.

THE ROLLING STONES OBJAVILI NOVI SPOT… “LIVING IN THE HEART OF LOVE” NAJAVLJUJE NOVU VERZIJU KULTNOG ALBUMA “TATTOO YOU”.

Kit Ričards ima malo drugačiju verziju – bend je napravio oko 30 snimaka pesme u rege stilu pre nego što je Čarli Vots počeo da svira pesmu direktno, jednostavno, kao način da osveži energiju sešna.

Teško je odrediti tačne promene kroz koje je “Start Me Up” zaista prošla, pošto je pesma snimljena u najmanje tri različita studija tokom skoro pola decenije. Jedno je sigurno: Džeger nije bio potpuno u pravu kada je rekao da je pesma snimljena samo jednom kao u rok fazonu. To je zato što postoji demo verzija “Start Me Up” koja ukazuje na to da je pesma u početku isprobana ili kasnije oživljena, baš kao rokenrol melodija.

THE ROLLING STONES ODRŽALI PRVI KONCERT BEZ ČARLIJA VOTSA: NEDOSTAJE NAM KAO ČLAN BENDA, NEDOSTAJE NAM KAO PRIJATELJ, NA SCENI I VAN NJE…

Ovaj demo pesme, verovatno je došao sa “Emotional Rescue” proba (gitare zvuče skoro identično onima u “She’s So Cold”), ali je to nemoguće dokazati jer bnema dovoljno podataka o snimku.

U svakom slučaju, vredno je pogledati ovaj demo snimak i izbog toga što pokazuje autentična zbivanja tokom probe jednog od najvećih bendova na svetu.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Previous post

Aleksandar Žikić o muzičkom ukusu mladih: Ovo nije vreme za rokenrol, već vreme mlake i mlitave umetnosti...

Next post

Ako ste fan serije "Stranger Things"... U prodaji retro kasetofon i kaseta s tajnom porukom koja "dešifruje" četvrtu sezonu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *