Home»Muzika»Prekinimo MUK… Iskaz i Marčelo & Napeti Quintet 29. oktobra na Petrovaradinskoj tvrđavi

Prekinimo MUK… Iskaz i Marčelo & Napeti Quintet 29. oktobra na Petrovaradinskoj tvrđavi

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Udruženje Free Space nastaviljaju sa svojim aktivnostima kroz program “Prekinimo MUK…“ ovog puta, organizacijom koncerta dva sjajna benda: Iskaz i Marčelo & Napeti Quintet.

Koncerti će biti održani u petak, 29. oktobra s početkom u 18:00 časova, u saradnji s Draganom Kurucićem u dvorišnom prostoru njegovog ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Tokom 2020. godine Free Space je na svom instagram profilu pokrenuo prvi serijal razgovora pod nazivom “Pokrenimo priču, prekinimo MUK… u muzici, umetnosti i kulturi“, koje je vodila Jovana Coka Stanković i koji su trajali punih pet meseci, a među sagovornicima su bili i Zoran Stefanov i Marko Šelić Marčelo.

Marko Šelić Marčelo je poslednjih godinu dana bio u Novom Sadu daleko češće nego ranije: u SNP-u je na repertoaru Šekspirova “Bura” u režiji Kokana Mladenovića, a deo ansambla čine Marčelo i njegovi najbliži saradnici Nevena Glibetić Nensi i Rade Sklopić Raid. Šta se, za to vreme, dešava s najavljenim, šestim studijskim albumom, čiji je prvi singl imao premijeru upravo u Novom Sadu početkom prošle godine?

– Pre no što smo najavili da smo počeli s radom, naša publika pitala se kad će novi album, a ja sam se više pitao čemu album nego kad će – kaže Marčelo i dodaje: – U glavi su mi stalno bile reči jednog umetnika, koji je kazao otprilike ovo: naš poraz je potpun, i pitanje je samo s koliko ćemo dostojanstva da ga podnesemo. Društveni aktivizam i muzika koja teži da ima makar nešto umetničko u sebi kao da su se ispostavili nekakvim viškom koji ne treba nikome osim nama, skrajnutoj manjini ostavljenoj da se uguši u sopstvenom dostojanstvu iz prethodne rečenice. Totalni opoziv sebe i beg u ravnodušnost otud su mi delovali kao logičan korak, i ovaj album upravo je o tome. O tome da to tako ne može. Izgleda da ne možeš odlučiti da postaneš ravnodušan ako to nikad nisi bio. Lične borbe nikad ne postaju tuđe, i ovo je priča o tome: o rastavljanju sebe na komade – i novom sastavljanju.

Rade Sklopić Raid, Aleksandar Jovanović Šljuka (kompozicije) i Nevena Glibetić Nensi (vokali i vokalni aranžmani) uz Marka su glavni koautori “Nojeve varke“, konceptualnog albuma koji je neka vrsta romana u stihu.

Sa prekaljenim džezerima u bendu – Flip Krumes (violina), Max Kochetov (sax), Marko Fabry (bas) i Aleksandar Cvetković Drama (bubanj) – zajedno će live svirkom predstaviti neke od novih pesama, ali ostaviti i dovoljno vremena za putovanje kroz stare stvari, u okviru dvočasovnog nastupa.

Iskaz (Wind Rock Fest 2021)/ Photo: AleX
Iskaz (Wind Rock Fest 2021)/ Photo: AleX

Pančevački bend Iskaz, iza sebe ima 15 godina staža, a svoje stavove plasira pre svega putem svojih studijskih albuma: “Natio” (2006), “Teorija Haosa” (2008), “Eros” (2011) i “Tanatos” (2014), koji tematski čine celinu. 

Njihova muzika je energična, pozitivna, s puno emocija. To je fuzija najpre hiphopa, hard roka, metala, regea i sličnih muzičkih pravaca. Tekstovi su socijalno i psihološki angažovani: kroz njih se provlače bunt, poziv na buđenje i stavovi čoveka kao pojedinca.

Njihovi singlovi su se u više navrata nalazili na prvom mestu značajnih top lista u zemlji i regionu. Iskaz najbolje širi svoju priču kroz koncerte i direktan kontakt s publikom. Upravo ta komunikacija i energija koju poseduju čine ovaj bend karakterističnim.

Putem zajedničkih pesama i nastupa ostvarili su saradnju s izvođačima sličnih ideja, kao što su Marčelo, Goblini, Elemental, Guano Apes, Hed PE, Dog Eat Dog, Sunshine, Ničim izazvan, Eyesburn, Ritam Nereda, Skaj Vikler, Struka, Bad Copy, Bvana, Mikri, Kandžija, Ajs Nigrutin…

Uz Iskaz su tri stvari zagarantovane – dobar provod, pozitivna energija i vrela atmosfera.

Ulaznice su u prodaji po promo ceni od 1.000 dinara do srede, 20. oktobra, a posle tog datuma cena će biti 1.200 dinara. Možete da ih nabavite na GigxTIX prodajnim mestima, kao i onlajn. Na dan koncerta cena ulaznice će iznositi 1.300 dinara.

Previous post

Razum je pobedio... Školski odbor odlučio: Direktorka koja voli Iron Maiden ostaje na poslu

Next post

Lake Dance - Prvi festival nezavisnog američkog filma na Paliću

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *