Home»Kultura»“Šuma i zvezde“… Izložba fotografija Frančeska Amorozina u galeriji Italijanskog instituta za kulturu

“Šuma i zvezde“… Izložba fotografija Frančeska Amorozina u galeriji Italijanskog instituta za kulturu

5
Shares
Pinterest Google+

Izložba fotografija “Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18:30 časova u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56).

Izložba se realizuje u okviru XXI Nedelje italijanskog jezika u svetu, čiji je ovogodišnji naslov “Dante, italijanski jezik“, i povodom obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija.

“Šuma i zvezde“ sadrži različite projekte italijanskog fotografa koji se vezuju za Danteov put kroz zagrobni svet.

Put počinje u Paklu “Knjigom komande“, pričom o lovu na veštice u severnoj Italiji i njihovoj čuvenoj knjizi o crnoj magiji, nastavlja se mračnim, zastrašujućim slikama projekta “Index Librorum Prohibitorum“ koji prikazuje knjige zabranjene od strane katoličke crkve, a završava se delom “Daimon“, povezanim sa reinkarnacijom duša, što predstavlja prelaz ka sledećem delu.

Čistilište je mesto iščekivanja i upravo takva je atmosfera “Nove renesanse“, u kojoj su stare crkve i druge građevine smeštene u nadrealni ambijent gde je sve nepomično.

Svi anđeli padaju/ Photo: Frančesko Amorozino
Svi anđeli padaju/ Photo: Frančesko Amorozino

Raj je predstavljen instalacijom “Svi anđeli padaju“ koja je prilagođena prostoru i u kojoj fotografije vise u vazduhu što upućuje na ljudsko stremljenje ka uzdizanju, a takođe je predstavljen i delom načinjenim za ovu izložbu koje predstavlja kraj putovanja.

Tokom ovog puta moguće je slušati muziku koju je za projekat komponovao Stefano Đ. Falkone i čitati odlomke “Božanstvene komedije“.

Autoportret/ Photo: Frančesko Amorozino
Autoportret/ Photo: Frančesko Amorozino

Frančesko Amorozino (1984), fotograf, umetnik i pedagog, živi i radi u Rimu gde je osnovao il FotoStudio, prostor za istraživanja u kojem se organizuju izložbe i obuke.

U svom umetničkom radu ispituje način na koji ljudi percipiraju realnost koristeći teme poput sujeverja, religije i potrage za slobodom. Koristi i analognu i digitalnu fotografiju i ukršta ih sa drugim umetničkim formama kao što su muzika, video-zapisi i vajarstvo.

Osvojio je Sony World Photography Award 2016 u kategoriji Sill Life. Njegovi radovi izlagani su širom sveta i deo su brojnih privatnih kolekcija.

Izložba će biti otvorena uz maksimalan dozvoljen broj od 25 posetilaca u cilju sprečavanja širenja virusa korona. U slučaju većeg broja zainteresovanih posetilaca, svima će biti omogućen ulazak na izložbu u manjim grupama posle otvaranja.

Izložba će biti otvorena do 12. novembra od ponedeljka do četvrtka od 10:00 do 18:00 i petkom od 10:00 do 15:00 časova. Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Ulaz je slobodan.

Index Librorum Prohibitorum/ Photo: Frančesko Amorozino
Index Librorum Prohibitorum/ Photo: Frančesko Amorozino
Previous post

Riječki Atmospheric singlom "Ako tko pita" predstavlja novi studijski album

Next post

Coldplay imaju 9. album, već pričaju o 12. i najavljuju - penziju

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *