Home»Muzika»Koncert Joela von Lerbera i premijera filma “Dunavske strune“ na zatvaranju Međunarodnog festivala harfe

Koncert Joela von Lerbera i premijera filma “Dunavske strune“ na zatvaranju Međunarodnog festivala harfe

5
Shares
Pinterest Google+
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo)
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo)

Na Svetski dan harfe, 20. oktobra iz Berlina stiže ekskluzivni gost XX Međunarodnog festivala harfe, harizmatični virtuoz Joel von Lerber. Ovaj eklektični umetnik, jedan od najboljih harfista na svetu, svojim nastupom u Kolarčevoj zadužbini zatvoriće jubilarno izdanje Festivala.

Kritičari za Joela von Lerbera kažu da je jednostavno – impresivan harfista, i da muzicira sa strašću i izuzetnim samopouzdanjem. Pored neospornog talenta i muzikalnosti, te predanom radu kojim se pozicionirao kao jedan od najtraženijih umetnika na harfi danas, Joel von Lerber posebnu pažnju poklanja i samom scenskom nastupu.

U vremenu vizuelne kulture i umetnička muzika mora držati korak sa nekim od zakonitosti komercijalnog tržišta – von Lerber je toga svestan, pogotovo kada je reč o komunikaciji sa svojom publikom.

Uvek savršeno stilizovan, osmišljenih nastupa tokom kojih nam muzikom na harfi priča svoje priče, Lerber je aktivan i na društvenim mrežama putem kojih promoviše svoje muziciranje i održava direktan kontakt sa publikom.

Joela von Lerbera profesionalno su usmeravali neki od najpoznatijih i najcenjenijih umetnika na harfi: prof. Helge Storck, Isabelle Moretti, Jane Bouskove, Ksaviera de Maistrea, kao i pijanista Pavlin Nečev.

Među brojnim priznanjima ovaj vrsni umetnik osvajač je prve i specijalne nagrade na Švajcarskom muzičkom takmičenju mladih, prve nagrade na Međunarodnom takmičenju harfe Franz Josef Reinl-Stiftung, prve nagrade i nagrade publike na takmičenju Louis Spohr u Nemačkoj, nagrade na Međunarodnom takmičenju harfa u Bloomingtonu, SAD, priznanja na takmičenju “Zlatna harfa“ u St. Petersburgu, Rusija, specijalne nagrade na takmičenju Michal Spisak International Music Competition u Poljskoj, gde osvaja i specijalnu nagradu Filharmonije Zabrzanska.

Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo, Festival harfe)
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo, Festival harfe)

Joel von Lerber nosiac je priznanja i na 5. Meksičkom međunarodnom takmičenju harfe, dok je na 20. međunarodnom takmičenju u harfe u Akku, Izrael osvojio drugo mesto i 2 posebne nagrade, jednu za najbolju interpretaciju kompozicije “Vltava“ Bedriha Smetane i drugu za najbolju interpretaciju izraelskog komada “Hed Meruchak” autora Joseph Bardanashvilia.

Lerber nastupa i kao član orkestra u Kammerorchester Bern, sa Musikkollegium Vinterthur, sa orkestrom muzičke muzike Schlesvig-Holstein, sa l’Orchestre de l’Opera de Rouen, sa Sinfonia Varsovia, sa Schleswig-Holstein Musikfestival Orchestra, Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin, Staatstheater Braunschweig, Philharmonisches Orchester der Hansestadt Lübeck i musicAeterna orkestrom pod umetničkim vođstvom maestra Teodora Currentzisa.

Poznati harfista često nastupa kao solista sa orkestrima u Švajcarskoj i Nemačkoj, a nastupao je i sa Orkestrom državnog Ermitaža u Sankt Peterburgu, sa Simfonijskim orkestrom Meksiko Sitija, sa orkestrom Zrbranksa u Poljskoj i sa orkestrom Haifa Sinfony u Izraelu.

Na koncertu u Beogradu na programu su dela: M. Grandjanya, F. Liszt-a, B. Smetane, H. Renié a, G. Fauréa, N. Rota…

Ulaznice za nastup Joela von Lerbera mogu se kupiti na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca po ceni od 500 dinara.

Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo, Festival harfe)
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo, Festival harfe)

U skladu sa temom XX Međunarodnog festivala harfe – GOING GREEN, za publiku koja nije u mogućnosti da prati uživo koncert u Kolarčevoj zadužbini sledi posebno iznenađenje – premijera filma “Dunavske strune“ koji će biti prikazan pre oficijelnog muzičkog programa.

Film počinje izvođenjem kompozicije “Oda Dunavu“ kompozitorke Dragane Jovanović. Ovo delo izvešće kvartet harfi u sastavu: Jana Čubrilović, Irina Pejoska, Korana Čiča-Potkonjak i Jelena Tutić, a reč je o dobitnicama nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu.

U filmu “Dunavske strune“ nastupaju čuvene umetnice na harfi iz podunavskih zemalja: Srbije, Austrije, Nemačke, Hrvatske, Bugarske i Ukrajine.

Posle izvođenja odabranih kompozicija svaka od umetnica obratiće se publici i na svoj način iskazati važnost podrške lepoti Dunava uz poseban osvrt na značaj zajedničke brige o ovoj evropskoj reci.

Film će biti dostupan na oficijalnom You Tube kanalu Festivala posle premijere.

U vremenu sve većih i jačih apela u pravcu očuvanja životne sredine ovogodišnji slogan XX Međunarodnog festivala harfe Going green odnosio se i na širi koncept društvenog angažovanja – na brigu o životnoj sredini, ali i odgovornost projedinaca prema zajednici, ali i jednih prema drugima.

– Going green podrazumevao je specifičnu vezu muziciranja na harfi i prirode, a poenta je bila kroz različito tematski osmišljene koncerte ukazati na brigu o umetnosti, brigu o svojoj životnoj sredini i brigu o bližnjima. Iako dvadeset godina star, Festival harfe ostaje iz godine u godinu zelen, mlad, nov prilagođavajući se uslovima koje diktira savremeno društvo… Izuzetno nam je drago što možemo da se pohvalimo da su svi koncerti ovogodišnjeg festivala bili posećeni i popunjeni do poslednjeg mesta- poručili su organizatori.

Previous post

Majkl Majers se vratio... Evo gde sve od večeras možete da ga gledate - ako ste dovoljno hrebri

Next post

Danijel Krejg objasnio zbog čega voli da ide u barove za homoseksualce

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *