Home»Muzika»Za kraj regionalne turneje… No Borders Orchestra 24. oktobra u Muzeju Jugoslavije

Za kraj regionalne turneje… No Borders Orchestra 24. oktobra u Muzeju Jugoslavije

10
Shares
Pinterest Google+
No Borders Orchestra/ Photo: Karlo Cargonja
No Borders Orchestra/ Photo: Karlo Cargonja

No Borders Orchestra, simfonijski orkestar koji okuplja muzičare iz bivših jugoslovenskih republika, održaće koncert u Muzeju Jugoslavije u nedelju, 24. oktobra u 20:00 časova.

Beogradski nastup je ujedno završnica regionalne turneje “No Return to Normality” i sledi posle uspešnih koncerata u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.

Ovom turnejom No Borders Orchestra želeo je da inspiriše ljude da razmisle o vremenu posle pandemije.

Zbog sistemskih problema kao što su klimatske promene, društvene nejednakosti, hiper-produktivnosti i konzumerizam – treba da se zapitamo da li želimo da se vratimo u stanje pre pandemije.

– Samim nazivom turneje “No Return to Normality” želimo da poručimo da normalnost koju smo živeli pre pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u takav svet. Potrebna nam je promena na bolje. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru našeg repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Muzikom šaljemo poziv svima da je promena neophodna – rekao je Premil Petrović, dirigent i umetnički direktor orkestra.

No Borders Orchestra/ Photo: Karlo Cargonja
No Borders Orchestra/ Photo: Karlo Cargonja

Koncert u Beogradu otvoriće jedno od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike dvadesetog veka – “Shaker Loops” kompozitora Džona Adamsa.

Program uključuje još i kompozicije Maksa Rihtera: “Vivaldi recompsed” u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert majstor Makedonske filharmonije.

Na programu je i “Metamorphosen” Riharda Štrausa, kao i porudžbinu NBO-a od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink.

No Borders Orchestra je ansambl u kome sviraju vrhunski muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, čija se misija bazira na uverenju da umetnost ima moć da transformiše društvo. Da datum u Beogradu treba rezervisati za poseban muzički dozivljaj svedoče i devet aktivnih godina ansambla na vodećim festivalima u regionu, kao i gostovanja i izvanredne kritike na vodećim festivalima širom sveta Wiener Festwochen u Beču,  unstenfestivaldesarts u Briselu, festival d`Automne u Parizu, Operadagenu u Roterdamu, Festivalu de Marseille, Brisbane Festivalu, Festivalu u Gvangju u Koreji, Macao Arts Festivalu u Kini kao i u Barbicanu u Londonu, Berghain u Berlinu…

No Borders Orchestra je jedini ansambl sa prostora bivše Jugoslavije koji je potpisao eksluzivni ugovor sa Universal Music i snimio CD sa Deutsche Grammophon, najprestižniji brend za klasičnu muziku u svetu.

 Ulaz na koncert je slobodan uz obaveznu prijavu preko formulara na sajtu orkestra www.nobordersorchestra.org. Broj posetilaca u sali biće ograničen zbog epidemioloških mera.

Previous post

Headliner i Mascom poklanjaju... 15. novembra u Srbiju stiže kultni album benda Type O Negative - možda baš u tvoju kolekciju

Next post

Ljubomir Dimitrijević (Renesans): Sa radošću se pripremamo za slavljenički koncert u Domu omladine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *