Home»TV»Panika na terenu… Internet saobraćaj na ivici pucanja, provajderi optužuju streaming servise i tuže Netflix

Panika na terenu… Internet saobraćaj na ivici pucanja, provajderi optužuju streaming servise i tuže Netflix

4
Shares
Pinterest Google+
Squid Game, promo
Squid Game, promo

Popularne serije i filmovi na streaming platformama i izlasci novih igara značajno utiču na povećanje internet saobraćaja u svetu.

Jedna od najpopularnijih serija u istoriji, korejski “Squid Game” znatno je povećao internet saobraćaj u domovima širom sveta, ali je uticao i na podizanje tužbe protiv streaming servisa koji polaže ekskluzivna prava. Internet provajder iz Južne Koreje, SK Broadband tužio je Netflix zbog skoka internet saobraćaja i troškova koje je ovaj provajder imao kako bi omogućio neometanu isporuku svojim korisnicima.

SK Broadband kaže da se internet provajderi teško bore sa sve većim troškovima koji se javljaju zbog popularnosti striming servisa i činjenice da sada više ljudi radi od kuće, nego što je to ikada bilo.

Od “Squid Game na Netflix” platformi, preko živih strimova Premier lige na Amazon Prime Video do izlaska i ažuriranja popularnih online igara kao što su Fortnite i Call of Duty, zahtev za većim internet kapacitetom drastično raste. Dodajte tome i pandemiju, ljude kojima je dosadno kod kuće i koji rade od kuće i jasno vam je da je potrošnja interneta u poslednje dve godine porasla rekordno.

"Squid Game" najgledanija serija na Netflixu ikada

Squid Game, promo
Squid Game, promo

Serija “Bridgerton” više nije najuspešnija Netflixova serija svih vremena. Na tronu je zamenila korejska serija “Squid Game”, a Netflix je potvrdio da je tu seriju pratilo čak 111 miliona korisnika, čime je i zvanično oboren rekord gledanosti.
Od početka prikazivanja, 17. septembra, drama o preživljavanju od devet epizoda zauzela je prvo mesto na popularnim Netflixovim TV lestvicama u 94 zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Francusku i mnoge druge zemlje širom sveta.
Konkretno, u SAD je “Squid Game” postala prvi sadržaj koji nije na engleskom jeziku, a koji je ostao na prvom mestu 21 dan zaredom.

Predstavnik jednog od najvećih internet provajdera u Britaniji, kompanije British Telekom rekao je da je samo u poslednjih godinu dana prosek po korisniku značajno porastao, što je dodatno opteretilo provajdere.

Najveći krivci za 80% internet saobraćaja su streaming servisi (Netflix, YouTube) i društvene mreže (Facebook, Instagram) iz kojih odmah slede online igre (Activision Blizzard). Problem koji sada imaju provajderi rešava se unapređivanjem infrastrukture, ali rastući troškovi dodatno opterećuju operatere, pa se oni stoga bune, tražeći da sami servisi snose deo troškova.

HL/Izvor: smartlife.mondo.rs

Previous post

Ovacije za Julijana Rahlina i Saru Mekelrevi posle koncerta na Kolarcu

Next post

Deseti GoetheFEST od 14. do 18. oktobra u Novom Sadu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *