Home»Knjige»Dejan Stojiljković po uručenju Andrićeve nagrade za zbirku priča “Neonski bluz“: Svi ćemo umreti, ali priča… ona traje večno

Dejan Stojiljković po uručenju Andrićeve nagrade za zbirku priča “Neonski bluz“: Svi ćemo umreti, ali priča… ona traje večno

5
Shares
Pinterest Google+

Na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića u ponedeljak, 11. oktobra Dejanu Stojiljkoviću uručena je Andrićeva nagrada za zbirku priča “Neonski bluz“ u izdanju Lagune.

Prema testamentarnoj volji Ive Andrića, Zadužbina je 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

ANDRIĆEVA NAGRADA DEJANU STOJILJKOVIĆU: DRAGO MI JE ŠTO JE NAGRAĐENA ZBIRKA INSPIRISANA ROKENROLOM, STRIPOM I FILMOM…

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu: prof. dr Aleksandar Jovanović (predsednik), dr Marko Nedić i profesor dr Petar Pijanović jednoglasno je doneo odluku o laureatu.

U obrazloženju odluke se između ostalog navodi:
– Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Dejan Stojiljković je u zbirci “Neonski bluz” ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane.

Dejan Stojiljković, prof. dr Petar Pijanović Andrićeva nagrada/ Photo: Promo (Laguna)
Dejan Stojiljković, prof. dr Petar Pijanović Andrićeva nagrada/ Photo: Promo (Laguna)

Prof. dr Petar Pijanović je u svom izlaganju na svečanosti istakao da knjiga “Neonski bluz“ potvrđuje da je “živa tradicija u umetnosti ona vrednost koja se uvek obnavlja na drukčiji način“.

– Priče u ovoj knjizi izukrštane su u prostoru i u vremenu. Najstarija – “Žuti šafran” − iz starog je Rima ili doba kada se rađalo hrišćanstvo, a najmlađa je priča “Nema hrabrosti” iz skorijeg vremena kada se udarom NATO snaga na bivšu državu, pa i Kosovo i Metohiju, rađala nova svetska tiranija. Prostor između te dve tačke u hronotopu umrežen je ponovo prizivanim događajima iz istorije koji oživljavaju priče o čitavim zajednicama ili sudbine ponajviše stvarnih junaka u graničnim situacijama – izjavio je profesor dr Pijanović i dodao:
– Na ukrštaju svakidašnjih istina, mašte i istorije, različitih pripovednih žanrova i postupaka nastala je zbirka “Neonski bluz”. Sa nekoliko komentara ona priziva Andrića, a posredno i druge uzorne srpske pripovedače − od Lazarevića, Matavulja i Stankovića do Kiša, Pekića, Pavića i Dragoslava Mihailovića. Najboljim pripovetkama u svojoj knjizi, pre svega onima pod naslovom “Duboko i hladno”, “Žuti šafran”, “Neonski bluz” i “D’Artanjanova smrt”, pisac Dejan Stojiljković pridružuje se ovim majstorima proznih veština.

Neonski bluz/ Photo: Promo
Neonski bluz/ Photo: Promo

Dejan Stojiljković je prilikom primanja nagrade istakao da je počastvovan što je dobitnik nagrade koja nosi ime njegovog omiljenog domaćeg pisca.

– Nadahnuće ne bira gde će vas strefiti. Priča dolazi sama od sebe i zuji u vašoj glavi dok ne izađe napolje kao počela iz košnice. Priča traži da bude ispričana. Tako je oduvek. I na nama pripovedačima je da joj ugodimo, neko sa manje, neko sa više veštine. Ključ za tu bravu na vratima iza kojih čeka priča zove se talenat. Poznavao sam i poznajem mnogo dobrih pripovedača. Mnogi od njih uopšte nisu pisci. Ali umeju da vas omađijaju svojim pripovedanjem – istakao je Stojiljković i dodao:
– Svi ćemo umreti, dakako, ali priča? Ona traje večno. Mnogi su primetili a neki i zameraju što koristim istorijske ličnosti u svojim izmišljenim pričama i često se poigravam njima. Ali baš kao što je to nekada rekao Aristotel, nije na nama da pišemo šta je i kako bilo – već šta je moglo biti.

DEJAN STOJILJKOVIĆ POSLE ŠIREG SPISKA ROMANA U KONKURENCIJI ZA NINOVU NAGRADU: A GDE SU ŽENE?! POSLE SE ČUDITE ŠTO VAS BOJKOTUJEM…

U iščekivanju novog romana Dejana Stojiljkovića koji je posvećen našem velikom pesniku Branku Miljkoviću, potražite “Neonski bluz“ i ostale knjige ovog pisca u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Dodela Andrićeve nagrade/ Photo: Promo (Laguna)
Dodela Andrićeve nagrade/ Photo: Promo (Laguna)
Previous post

Beogradski Stain objavio novi singl... Poslušajte kako zvuči "Fade"

Next post

Koncert u čast Vlade Divljana... "(Ne) normalni i prijatelji " 10. novembra u Kombank dvorani

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *