Home»Kultura»E tako se to radi kad stvarno brineš za kulturu… Španski tinejdžeri dobijaju po 400 evra koje će moći da potroše na koncerte i druge kulturne sadržaje

E tako se to radi kad stvarno brineš za kulturu… Španski tinejdžeri dobijaju po 400 evra koje će moći da potroše na koncerte i druge kulturne sadržaje

4
Shares
Pinterest Google+
Tinejdžeri/Photo: pixabay.com
Tinejdžeri/Photo: pixabay.com

Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će 2022. godine tinejdžerima koji napune 18 godina biti dodeljena kulturna propusnica vrednosti 400 evra za potrošnju na kulturne sadržaje kao što su knjige, koncerti i ulaznice za bioskop.

Otprilike 500.000 španskih tinejdžera ispunjavaće uslove za kulturnu propusnicu za sledeću godinu koju uvodi špansko ministarstvo kulture i sporta.

Španski ministar kulture Miguel Iceta Lorens objašnjava:

– To je kao poklon za 18. rođendan i bilo bi mi drago da ga provedu u operi ili na koncertu klasične muzike.

GITARISTA DEFTONSA, MRTAV OZBILJAN: ZEMLJA JE RAVNA PLOČA, VAKCINE SU OTROV, PANDEMIJA NE POSTOJI!

Prilikom najave tog poteza, premijer Sančez rekao je da će se tom merom olakšati pristup mladim ljudima kulturi, a ujedno će se pomoći i španskoj kulturnoj industriji, koja je finansijski nastradala tokom pandemije Covid-19.

Tinejdžeri/Photo: freepik.com
Tinejdžeri/Photo: freepik.com

I Francuska i Italija predstavile su slične poteze za mlade, ali Španija ih uvodi prva. Mladi će ulaznicu moći da potroše na kulturne aktivnosti, kao što su kupovina knjiga, odlazak u bioskop ili posećivanja koncerata i opere.

PANDEMIJA BEZUMLJA NE PRESTAJE… “BEATLESOVSKA” ULICA PENNY LANE MORAĆE DA MENJA IME ZBOG “VEZE S ROBOVLASNIŠTVOM”?!

Potpredsednica Jolanda Díaz napisala je na Twitteru da je “podrška umetnosti i budućnosti mladih bitan deo budžeta koji bi trebalo da posluži kao podsticaj za kulturu.

Novac će biti podeljen u kulturne sekcije, tako da se ukupni iznos propusnice troši na više kulturnih aktivnosti, umesto da se sve slije u jednu. Ove sekcije tek treba da budu objavljene.

Najava propusnice za kulturu dolazi nekoliko dana posle objave državnog programa stambenog zbrinjavanja koji će osobama od 18 do 35 godina sa srednjim primanjima omogućiti mesečni popust od 250 evra na njihovu stanarinu.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Fosil novootkrivene vrste, star 469 miliona godina, dobio ime po Toniju Ajomiju...

Next post

Nita Štraus umalo da strada na koncertu... Pogledajte kako je Alis Kuper pogodio u glavu odlomljenim delom svog štapa

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *