Home»Muzika»Treće izdanje Lazarus Festa 23. oktobra u DK Lazarevo… A tamo vas čekaju Bombarder, Downstroy, Desolation…

Treće izdanje Lazarus Festa 23. oktobra u DK Lazarevo… A tamo vas čekaju Bombarder, Downstroy, Desolation…

4
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Posle mnogobrojnih svima poznatih otežavajućih okolnosti, konačno je poznat datum održavanja trećeg izdanja Lazarus Festa, a to je subota, 23. oktobar u Domu kulture Lazarevo.

Ono što Lazarus izdvaja od ostalih festivala jeste stavljanje akcenta na “banatski hardkor” kao jedan idiom koji je relevantan i čiju estetiku, etos i poetiku bi trebalo braniti, unapređivati i očuvati po svaku cenu.

Forgotten Scream/ Photo: Promo (Lazarus Fest)
Forgotten Scream/ Photo: Promo (Lazarus Fest)

Lazarus Fest pretenduje da bude upravo njegov bastion i svetionik. S tim u vezi, na trećem izdanju festivala nastupiće dva benda koja još uvek nose taj plamen, donoseći pritom svežinu i modernost, dva sastava koja su od samog starta shvatila značaj jednog ovakvog događaja, te postala prijatelji festivala, nesebično ga podržavajući – Forgotten Scream i Desolation.

Sastav Forgotten Scream će promovisati svoj drugi album “Hourglass”, objavljen početkom godine, dok će Desolation takođe predstaviti nove pesme, ali i novo pojačanje – legendarnog Čvareta (Overdrive).

Priča o banatskom hardkoru bila bi nepotpuna i bespredmentna bez njegovog kikindskog ogranka, pa će u Lazarevu po prvi put nastupiti i Downstroy, sastav sa sedamnaestogodišnjim stažom na sceni i od nespornog značaja za istu.

Projekat Lazarus nastoji da uključi u sebe i sve nove pojave na zrenjaninskoj sceni u širem smislu, pa će tako ove godine u Lazarevu ugostiti i novi grunge sastav sastavljen od iskusnih muzičara – Direct Drive, čiji debitanski album bi trebalo uskoro da bude objavljen.

Affliction/ Photo: AleX
Affliction (Andrea Radojčić i Viktorija Milošević)/ Photo: AleX

Ko god da je poslednjih nekoliko godina posećivao zrenjaninske svirke, verovatno poznaje malu Andreu Radojčić. To dete je poraslo i osnovalo bend Affliction i sa mladom bubnjarkom Viktorijom Milošević iz Smedereva, javnosti poznatoj po kratkom dokumentarnom filmu u režiji Mine Petrović pod nazivom “Viktorija, 15”, toplo dočekanom od strane filmske kritike, a koja odnedavno svira i u sastavu Replicunts.

Bombarder/ Photo: Promo (Lazarus Fest)
Bombarder/ Photo: Promo (Lazarus Fest)

Ekipa Lazarusa postarala se da podari ovogodišnjem izdanju i jednu bitnu generacijsku vertikalu i volumen koji će učiniti festival vidljivim na čitavoj regionalnoj underground karti.

Legendarni, nekada sarajevski a sad beogradski sastav neupitnog kultnog statusa, pioniri i inovatori, utemeljivači speed thrash metal zvučne estetike na ex-YU prostoru u drugoj polovini osamdesetih, a čiji nesagledivi značaj korespondira i u svetskim underground okvirima – Bombarder dolazi na Lazarus.

Serbian Hellbangers/ Photo: Promo (Lazarus Fest)
Serbian Hellbangers/ Photo: Promo (Lazarus Fest)

– Među prijavljenim štandovima se za sada nalaze Grom Records, koji ove godine obeležava 20 godina izdavačkog rada, Serbian Hellbangers, kao i subotički nezavisni izdavač Либрарион koji će i ove godine biti sa nama, pa će posetioci festivala imate priliku da svoje kolekcije obogate novim pločama, diskovima, fanzinima i ostalim. Osim toga, Lazarus Fest će imati svoj štand sa zvaničnim majicama festivala i možda još po neči – poručili su organizatori.

Zainteresovani mogu da prijave svoje štandove na mail: [email protected]

Festival će biti održan uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera, a ulaz je besplatan.

Previous post

Frontmen benda Depeche Mode najavio novo izdanje... "Imposter" sa 12 obrada stiže 12. novembra

Next post

Netflix snima nastavak serije "Vesele sedamdesete"...  radnja smeštena - u devedesete

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *