Home»Kultura»Bunker Fest 16. oktobra u Fabrici SKCNS

Bunker Fest 16. oktobra u Fabrici SKCNS

4
Shares
Pinterest Google+

Bunker Fest u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Kreativne radionice “Bunker“ biće održan u subotu, 16. oktobra u Fabrici SKCNS.

Podnaslov ovogodišnjeg festivala je “Misterija Koder“, a posvećen je fanzinu kao formi najslobodnijeg izražavanja.

– Prošle, koronite godine, bavili smo se grafičkom novelom, a ove godine vam predstavljamo fanzin. Od neizdrža do fanzina, nije dalek put. Fanzin (skraćeno zin) je ručno izrađena, amaterska publikacija, koju prave fanovi, iz ljubavi, a ne zbog profita. Fanzini su, tokom hipi i pank pokreta, bili štampani mediji andergraund scene i razlikuju se od mejnstrim časopisa jer ih pišu obični ljudi koji nisu profesionalni novinari. Samizdat filozofija i uradi sam (Do It Yourself) etika nalažu da sve oko fanzina završimo sami, oslanjajući se na sopstvene snage, a ne na sponzore i reklame. Nešto od zanimljivih fanzina koji su se bavili muzikom i stripom predstavićemo na ovom izdanju Bunker Festa. Fanzinima su se bavila naša najveća imena stripa: Janja, Zograf, Wostok, Maja, Seljak… ali i obični fanovi. Elem, Bunker fest je nastao iz časopisa “Severni Bunker“, a kad nismo više mogli da sakupimo novac za štampu, odlučili smo da se jednom godišnje skupimo i vičemo, deremo… Možda nas neko i čuje – izjavio je urednik festivala Jovan Gvero iz Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Bunker Fest/ Photo: Promo
Bunker Fest/ Photo: Promo

Program Bunker Festa počinje u 11:00 časova berzom ploča, kompakt diskova, kaseta, stripova, knjiga i časopisa.

Predstavljanje festivala Novo doba iz Beograda počinje u 16:00 časova, a izložba fanzina i razgovor o zajedničkom stvaralaštvu Wostoka i Zlate VK zakazano je za 17:00 časova.

U 17.30 časova biće otvorena izložba “Žene iz Bunkera“, autorke Selene Danilović, a u 18:00 časova će biti predstavljena knjiga “99 Brand New Recipes for an Extremely Happy Life“, autora Milete Poštića.

Posle toga, u 18.30 časova knjigu “Pregled proizvoda za kontrolu buva“ predstaviće autor Predrag Kočović, dok će u 19:00 časova biti predstavljena knjiga “Pušenje korone“ Jovana Jakšića.

Za 19:30 časova predviđena je izložba Dejana Vučetića Vuče, a program Bunker Festa zatvoriće teatarski perfomans “Misterija Koder“, u produkciji “Bunker teatra“, u 20:00 časova.

Festival je podržao Grad Novi Sad i Pokrajinski sekreterijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ulaz je besplatan, a Fabrika SKCNS-a nalazi se na Bulevaru despota Stefana 5.

Previous post

YouTube Music će besplatno puštati muziku "u pozadini" na pametnim telefonima... evo šta to tačno znači

Next post

"Ustani sad"... Novim video singlom poručuje mladenovački X Machine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *