Home»Film»“Morati ili hteti“… Otvoren 10. GoetheFEST u Kulturnom centru Beograda

“Morati ili hteti“… Otvoren 10. GoetheFEST u Kulturnom centru Beograda

4
Shares
Pinterest Google+

Projekcijom filma “Curveball“ u četvrtak, 7. oktobra u dvorani Kulturnog centra Beograda, otvoreno je deseto izdanje filmskog festivala GoetheFEST u organizaciji Goethe instituta u Srbiji.

Na festivalu koji se ove godine održava od 7. do 11. oktobra pod sloganom “Morati ili hteti“, u Kulturnom centru Beograda biće prikazano osam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

Maja Uzelac/ Photo: Đorđe Petković
Maja Uzelac/ Photo: Đorđe Petković

Maja Uzelac, urednica filmskog programa Kulturnog centra Beograda, poželela je dobrodošlicu prisutnima u ime ove institucije, i dodala:
– Živimo u nekim novim, čudnim vremenima, ali još uvek imamo GoetheFEST da nas pita da li baš…sve to, tačno tako: Moramo ili Hoćemo? I to je velika stvar.

Na otvaranju festivala, prisutnima se obratila i Sunčica Šido, selektorka festivalskog programa i koordinatorka kulturnog programa Goethe instituta:
– Ogromno nam je zadovoljstvo što ste se okupili u ovom broju i što možemo da proslavimo zajedno sa Vama, u najudobnijoj dvorani Kulturnog centra Beograd, gde smo se potpuno odomaćili, naš deseti jubilej. Pre tačno sedam dana objavljene su Lole. Prethodnih godina smo imali objave o dobitnicima Nemačke filmske nagrade mnogo ranije, i to nam je bilo značajno prilikom selekcije filmova. Ove godine se ispostavilo da smo najvažnije dobitnike ove najznačajnije filmske nagrade u Nemačkoj u velikoj meri zastupili u programu.

Sunčica Šido/ Photo: Đorđe Petković
Sunčica Šido/ Photo: Đorđe Petković

Sunčica Šido je navela i koji su su filmovi, dobitnici Nemačke filmske nagrade, zastupljeni u ovogodišnjem programu GoetheFEST-a:
– Zlato u čak četiri kategorije: najbolji igrani film “Tvoj sam čovek” – režija Marija Šrader, scenario Marija Šrader i Jan Šomburg i glavna ženska uloga Maren Egert. Ovaj film postavlja pitanje šta je to što nas čini ljudima. Srebrna Lola otišla je velikom Dominiku Grafu za film “Fabian” ili put u propast, omaž filmskom stvaralaštvu koji osvaja i nagradu za najbolju kameru Hano Lenc i najbolju montažu Klaudija Volšt, a kojim u ponedeljak zatvaramo ovogodišnje izdanje festivala. Nosilac Bronzane Lole za najbolji film je “Curveball”, a nosilac zlatne Lole za najbolju mušku sporednu ulogu u ovom filmu je Torsten Merten.

Curveball/ Photo: Sten Mende (promo, GoetheFEST)
Curveball/ Photo: Sten Mende (promo, GoetheFEST)

Na otvaranju festivala prikazan je film Johanesa Nabera “Curveball“, komedija između groteske i političke satire, koja istražuje nemačku perspektivu rata u Iraku.

U petak, 8. oktobra, publika moći da pogleda i filmove “U komšiluku“ Danijela Brila (19:00), tragikomediju o lažima puna crnog humora, a ujedno i rediteljski debi popularnog nemačkog glumca Danijela Brila. “Krvopije“ Julijana Radlmajera, metahoror komediju baziranu na datostima iz istorije kinematografije, na programu je istog dana u 21:00 čas.

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Previous post

Dukat Strajnić (Stray Dogg) uoči koncerta u Amerikani: Prošli smo put od akustike do garažnog zvuka, a sad ćemo probati da sve to stavimo u jedan lonac...

Next post

Posle 17 godina stiže novi album grupe Tears For Fears... Najavljuje ga naslovna “The Tipping Point”

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *