Home»Muzika»Bend koji je preživeo i proživeo sve… Električni orgazam u Novom Sadu 16. oktobra

Bend koji je preživeo i proživeo sve… Električni orgazam u Novom Sadu 16. oktobra

5
Shares
Pinterest Google+
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX
Električni orgazam, Al Rok Fest/Photo: AleX

Posle spektakularnog koncerta u Subotici, rok velikani Električni orgazam stižu i u Novi Sad. Koncert će biti održan u okviru programa Udruženja Free Space, “Prekinimo MUK…” u dvorištu Ateljea Kurucić na Petrovaradinskoj tvrđavi, u subotu, 16. oktobra, sa početkom u 19 časova.

Bend će ovom prilikom sa novosadskom publikom proslaviti 41 godinu postojanja i 40 godina od izlaska prvog albuma.

Urbana legenda kaže da je bend nastao 13. januara 1980. godine posle koncerta grupe Leb i sol u Domu sindikata, kada su Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec i Ljubomir Đukić Ljuba otišli u boemsku kafanu “Mornar” (pošto u to vreme nije bilo kafića) i odlučili da naprave pank bend. Ime Električni orgazam predložio je Gile, pošto mu je to prvo palo na pamet, želeći da na taj način namerno provocira i šokira tadašnji establišment.

Električni orgazam, plakat
Električni orgazam, plakat

– Tog dana bili smo na koncertu grupe Leb i sol. Koncert je bio super, ali to nama, koji smo slušali to što smo slušali, s nabujalom tinejdžerskom energijom, jednostavno nije bilo dovoljno. Hteli smo nešto drugo i posle koncerta smo otišli u kafanu “Mornar”. Bila je, za to vreme jedna uobičajena situacija – nema konobara. Tako je i nastala jedna od naših prvih pesama, “Konobar” a te iste večeri nastao je i Električni orgazam – sećaju se članovi ovog kultnog sastava.

Električni orgazam je u stvari bio napravljen samo za jedan koncert, kako bi nastupio kao predgrupa Hipnotisanom piletu, bendu u kojem je Gile svirao bubnjeve, a Jovec gitaru (dakle sami sebi), jer nisu znali ko da im bude predgrupa, a u to vreme je bilo uobičajeno da svaki koncert ima neku predgrupu.

Električni orgazam dobitnik nagrade za “Trajne muzičke vrednosti”

Već na ovom prvom koncertu koji su sredinom juna 1980. godine održali u maloj sali SKC-a izazvali su totalni delirijum i euforiju u publici, pa je posle koncerta svima bilo jasno da od tog trenutka Hipnostisano pile više ne postoji, a da je Električni orgazam postao glavni i jedini bend.

– Čim smo odsvirali taj poznati prvi koncert Električnog orgazma kao predgrupa Hipnotisanom piletu, odmah su svi u Beogradu saznali za nas i postali smo bar tu zvezde. Za dva meseca su svi u Jugoslaviji znali za bend – seća se Gile.

Gile umoran od pandemije: Isključio sam se od medija, tamo je samo gomila užasa…

Od tada je prošlo više od 40 godina, i za to vreme Električni orgazam je promenio mnogo članova i postava, preživeo i nadživeo nekoliko ratova i država, objavio mnogo antologijskih albuma i pesama, održao mnogo koncerata i mnogo puta podigao veliku prašinu, a bio je i na ivici raspada, ali je opstao, i danas ponosno i uzdignute glave svakako predstavlja jedan od najznačajnijih i najdugovečnijih rok bendova sa ovih prostora.

Ulaznice su u prodaji po ceni od 1.200 dinara, a dostupne su na GIGSTIX prodajnim mestima, kao i online: http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/6-koncerti/3330-elektriniorgazam401godina
Na dan koncerta cena ulaznice će biti 1.500 dinara.
Sve prethodno kupljene ulaznice za koncert u Domu kulture, koji je trebalo da bude održan 20. marta prošle godine, važiće za ovaj koncert bez prepravke.

Previous post

Lena i Julija se pomirile, ruska alternativna senzacija t.A.T.u. se vraća na scenu...

Next post

Dukat Strajnić (Stray Dogg) uoči koncerta u Amerikani: Prošli smo put od akustike do garažnog zvuka, a sad ćemo probati da sve to stavimo u jedan lonac...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *