Home»Knjige»Balkanska posla… Medijska “tuča” oko nacionalne pripadnosti spisateljice, ona kaže: Pucajte mi u glavu, hvala!

Balkanska posla… Medijska “tuča” oko nacionalne pripadnosti spisateljice, ona kaže: Pucajte mi u glavu, hvala!

4
Shares
Pinterest Google+
Lana Bastašić/Photo: Instagram printscreen
Lana Bastašić/Photo: Instagram printscreen

Pošto su mediji u regionu preneli vest o tome da roman književnice Lane Bastašić trenutno čita poznata glumica Sara Džesika Parker, u javnosti se povela rasprava koje je zapravo nacionalnosti mlada autorka.

Rođena 1986. godine u Zagrebu, Lana Bastašić je odrasla u Banjaluci, gde je završila Filološki fakultet. Master iz kulturoloških studija odbranila je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Lana je poto otišla u Prag, gde je stekla međunarodni sertifikat za predavača na engleskom jeziku, a zatim se preselila u Barselonu.

Roman “Uhvati zeca” objavljen je 2018. godine, a od tada je nagrađen dva puta i preveden na 18 jezika. Čak se našao i u najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu za najbolji roman iz 2018. godine.

Međutim, čini se da mnogi nisu ni znali koliko je roman uspešan, dok ga nije pomenula zvezda serije “Seks i grad”. To je primetila i sama Lana Bastašić.

Naime, prašina se digla nakon što je na zvaničnom Instagram profilu popularne serije objavljena fotografija romana “Uhvati zeca” – kao preporuka Sare Džesike Parker.

Bastašić je i sama prokomentarisala da sve nagrade i dobre kritike koje je roman dobio “nisu jednako važne koliko da te neka poznata glumica pomene”.

Ipak, bitnija je rasprava o nacionalnosti književnice koju su pokrenuli medijski napisi, a povodom toga što je pomenuta knjiga stigla u ruke čuvene Keri Bredšo.

nstagram/restlessbooks/printscreen
nstagram/restlessbooks/printscreen

Pojedini portali nazvali su Lanu Bastašić “hrvatskom” književnicom, što je izazvalo lavinu komentara u kojima se navodi da je ona “bosansko-hercegovačka” autorka, pa čak i srpskog porekla.

“Lana je hrvatska autorka taman koliko je i Tesla hrvatski naučnik. Proterana je iz Hrvatske kao malo dete u Banju Luku gde je odrasla”;

“Prisvajanje kulture. Ovde se najverovatnije radi o osobi koja je srpskog porekla i ako se sama ne izjašnjava kao hrvatski pisac, a deluje da to ne čini, onda ona to i nije”;

“Lana je poprilično odrođena od bilo kakvih nacionalnih identiteta, što se često dešava u Bosni, naročito ljudima koji istu napuste, gde postoje dve opcije, jačanje identitetske pripadnosti, koja god ona bila, ili delimično/potpuno napuštanje bilo kakve nacionalne identifikacije”, bili su samo neki od komentara.

Lana Bastašić takođe se oglasila povodom ranijih napisa u medijima, i na svom Instagram profilu postavila fotografiju na kojoj se vidi da je, pretražujući svoje ime na internetu, naišla na čak četiri različite nacionalnosti koje se pripisuju njenom imenu.

“Pucajte mi u glavu, hvala”, prokomentarisala je kratko.

Lana Bastašić (@lanabasta)/instaram screenshot
Lana Bastašić (@lanabasta)/instaram screenshot

HL/Izvor: b92.net

Previous post

Instagram zabranio profil grupi Suicidal Tendencies - zbog imena benda

Next post

Maneskin ponovo diže prašinu... Prvo gole fotke, pa ismejavanje italijanskih stereotipa u novoj pesmi "Mammamia"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *