“Sedi kraj mene” je novi video singl beogradskog benda Superpaun

0
51
Superpaun/ Photo: Anja Petrov (promo, Glitch Records)
Superpaun/ Photo: Anja Petrov (promo, Glitch Records)

Beogradski bend Superpaun predstavio je novi, drugi po redu, video singl pod nazivom “Sedi kraj mene”. Posle prve numere “Na vrhu brega”, nova pesma i spot se nadovezuju, prikazujući još jedan deo sveta ovog benda.

Pesma je komponovana u periodu pandemije, tokom 72 sata policijskog časa i vikend-zaključavanja. Članovi benda, okupljeni u kući gitariste, proveli su izolaciju u kreativnom radu na muzici, pa se u pesmi prepoznaju i osećaju tragovi takvog iskustva: repetativno razlaganje melodije kroz čitavu pesmu nosi u sebi monotoniju i ograničenost proživljenog.

“NA VRHU BREGA”… SUPERPAUN PREDSTAVIO PRVI VIDEO SINGL

Solo deonica predstavlja jedinu uzlaznu putanju iz takvog stanja i poentira pesmu novom nadom. Pesma je snimana u studiju SAE instituta uz pomoć Darije Dimitrijević, a Ivan Kostić, kao i u slučaju prvog singla, potpisuje miks i master.

Tekst pesme nastao je devet godina ranije, a napisao ga je Vladimir Šulović, glavni vokal benda, sa željom da u ljubavnoj pesmi izrazi i kritiku društva koje neprestano hrli za novim, a da ne poznaje ono što već ima.

Photo: Promo
Photo: Promo

Spot za “Sedi kraj mene” objedinjuje ove ideje i suprostavlja se atmosferi straha i zatvorenosti u kojoj je pesma nastala.

Lokacije su pažljivo izabrane i donose prizore divljih pejzaža Krčedinske ade, napušene katoličke crkve u Putincima, kao i mesto atentata na kneza Mihaila Obrenovića u parku Košutnjak.

Kroz ove scene vode nas Dušan Cvijović, glavna muška uloga, čije lutanje i traženje budi mitske slike Odisejevog traganja, posebno kada se kao njegov par pojavi Emilija Savić, glumica koja dopunjava potragu svojim akcijama i upečatljivom scenom odapinjanja strele premešta akciju na svoj lik.

Realizaciju scenarija režijom, montažom i kamerom ostvario je Luka Cvetković, čime se nastavila njegova saradnja sa bendom, prepoznatljiva po upotrebi predmeta koji u sebi nose simboliku poznatu još iz antike.

U novom spotu vidimo poigravanje sa pletivom, a uz njega se može prepoznati i ogledalo iz prvog spota, što je detalj koji simbolično spaja i pravi zajednički niz u pričama Superpauna.

“Sedi kraj mene” je poziv pažljivom slušaocu da se pridruži priči na njenom početku, a Superpaun ekipi se možete pridružiti 14. oktobra na njihovom koncertu na beogradskoj Zappa Barci.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime