Home»Umetnost»Umetnost ili prevara veka… Uzeo lovu, galeriji odneo dva prazna platna i sada tvrdi da je to – umetničko delo

Umetnost ili prevara veka… Uzeo lovu, galeriji odneo dva prazna platna i sada tvrdi da je to – umetničko delo

4
Shares
Pinterest Google+
Niels Fabæk/Kunsten Museum of Modern Art
Niels Fabæk/Kunsten Museum of Modern Art

Svet umetnosti ovih dana možda dobija svog Robina Huda. Njegovo ime je Jens Haning  i oteo je više od 70.000 evra, ali ne da bi ih podelio siromašnima, već s namerom da ih – uzme sebi.

Plan je bio sasvim drugačiji, tvrde predstavnici Muzeja savremene umetnosti u danskom gradu Olborgu. Oni su Haningu poverili novčanice u vrednosti  532.549 danskih kruna, kako bi umjetnik rekreirao dva svoja ranija dela, kada je uramio gomilu kruna i gomilu evra da bi prikazao razlike u platama između danskih i austrijskih radnika.

Haning je, ipak, došao na drugu ideju – da isporuči muzeju dva potpuno prazna kanvasa, a novčanice strpa u svoj džep.

ANDREJ JOSIFOVSKI PIJANISTA NAGRAĐEN U BRISELU ZA “UMETNIČKO DOSTIGNUĆE GODINE”

Taj postupak je proglasio umetničkim djelom i dao mu vrlo jasan naziv “Take the Money and Run”.

Ovaj čin je jedne nasmejao, druge zbunio, a treće zabrinuo. Prvi su oduševljeni zaokretom koji je osmislio Haning, inače u domaćoj javnosti poznat po vrlo provokativnim idejama i graničnim metodama njihove realizacije. Prema njima, potez ovog umetnika zaista jeste upečatljiv performans koji otvara brojna pitanja o relaciji umetnosti i novca na današnjoj artističkoj sceni, a način na koji je sve izvedeno je doveo do ogromnog odjeka na globalnom nivou, što je samo potvrda uspeha čitavog performansa.

HIPSTER TESLA SA TETOVAŽOM I PIRSINGOM… NEOBIČAN PORTRET SLAVNOG NAUČNIKA POKLONJEN BEOGRADU

S druge strane, bilo je i onih koji su se neprijatno iznenadili kada su ugledali dve velike bele površine, koje će sad takve stajati izložene do januara, kada se zatvara izložba čiji je Haning deo.

Onaj treći, zabrinuti deo, zatečen je izjavama koje Haning plasira ovih dana, a kojima poručuje da je za njega priča završena – umetnost je izvedena, na lovu zaboravite.

– Ovo je umetničko delo samo ako ne vratim novac – rekao je u intervjuu za lokalne medije.  – Verujem da sam kreirao dobro i relevantno umetničko delo, koje se može okačiti na zid.

TAJNA STRAST DŽINA SIMONSA… BASISTA KISSA U TAJNOSTI SLIKA VEĆ 50 GODINA, USKORO SPREMA PRVU IZLOŽBU

Rukovodstvo muzeja nije saglasno, pa u svojim odgovorima podseća na ugovor koji je Haning potpisao, a prema kojem mu na ime angažmana pripada samo 10.000 kruna, dok preostalih više od pola miliona mora da vrati do 16. januara. Haning, međutim, za sada odbija i pomisao na to.

– Delo i jeste u tome što sam im uzeo novac. Ohrabrujem i druge ljude, koji imaju jednako jadne uslove rada, da učine isto – poručuje umetnik i tvrdi da bi, u suprotnom, čak završio u minusu, jer bi ga kreiranje naručenih dela koštalo 25.000 kruna.

Naravno, postoje i oni koji sumnjaju da je čitava priča unapred pripremljena i uigrana u saradnji obe strane. Haningova dosadašnja biografija, opet, ostavlja prostora za uverenje da sve ovo stvarno jeste preduzeo na svoju ruku. Na odgovore koja je teorija tačna i kako će se sve završiti očigledno ćemo morati da sačekamo do naredne godine.

HL/Izvor: bosonoga.com

Previous post

Promocija albuma "Periferija ljudskosti“ grupe BES 12. oktobra u Kuglašu

Next post

Mizar na frekvenciji energije ljudske duše... Kultni makedonski bend objavio singl "Messengers Of The Downfall"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *