Ansambl Renesans slavi pola veka 16. oktobra koncertom u Domu omladine Beograda

0
131
Oglasi
Amnsambl Renesans/ Photo: el gvojos (promo, DOB)
Amnsambl Renesans/ Photo: el gvojos (promo, DOB)

Ansambl Renesans odžaće slavljenički koncert povodom 50 godina rada, u subotu 16. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Renesans je osnovan 1969. godine u Beogradu. Tokom proteklih pet decenija održao je više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku (Sirija i Iran) i u severnoj Africi (Alžir) i učestvovao na brojnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.

Na inicijativu članova ansambla u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse.

Godine 2004. Renesans je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu – Zlatna plaketa “U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…

Photo: Promo
Photo: Promo

U svojoj 50. jubilarnoj sezoni, Renesans je ljubiteljima rane muzike podario pet premijernih programa: “Muzika kraljeva”, “Integralno izvođenje 15 srednjovekovnih igara”, “Biseri italijanskog baroka”, “Susret generacija” i “Muzika iz doba Leonarda da Vinčija”.

Svoj bogati diskografski opus Renesans je u 2019. godini uvećao za dva naslova: dupli CD “50 godina ansambla Renesans” od kojih prvi čine najveći hitovi iz repertoara ansambla, a drugi po prvi put kod nas objavljeni “Madrigali Proleće” renesansnog majstora Kloda Le Žena.

Treći CD pod naslovom “Evergreen forever” je iskorak iz standardnog repertoara ansambla (muzika nastala u periodu od XII do kraja XVIII veka) i sadrži neke od najvećih hitova pop i rok muzike XX veka koje Renesans interpretira na istorijskim instrumentima srednjeg veka, renesanse i baroka.

Jedinstven ciklus koncerata “Kroz vekove gromovite tišine sa ansamblom Renesans” u 2019. godini ostvaren je u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda.

Pored značajne uloge u afirmaciji rane muzike u našoj sredini, uvođenja izučavanja rane muzike u osnovno i srednje muzičko školstvo, stvaranja centra za ranu muziku, članovi ansambla su uvek spremni za nove forme predstavljanja ove vrste muzike u skladu sa svim novinama koje nosi vreme u kome živimo.

Koncert počinje od 20:00 časova, a ulaznice po ceni od 300 dinara možete da nabavite na Ticket Vision Blagajni u DOB-u.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime