Home»Kult»Zatvorio sam oči dok sam svirao tu pesmu i video ga ispred sebe… Gitarista Rivs Gabrels otkrio nadrealno iskustvo tokom snimanja nove verzije albuma Dejvida Bouvija

Zatvorio sam oči dok sam svirao tu pesmu i video ga ispred sebe… Gitarista Rivs Gabrels otkrio nadrealno iskustvo tokom snimanja nove verzije albuma Dejvida Bouvija

4
Shares
Pinterest Google+
Rivs Gabrels/Photo: wikipedia.org
Rivs Gabrels/Photo: wikipedia.org

– Uvek smo razmišljali o muzici koju smo zajedno stvarali – kaže gitarista Rives Gabrels o svom kreativnom partnerstvu sa Dejvidom Bouvijem koje je trajalo više od 10 godina.

Počevši 1989. sa metal-hard-rock bendom Tin Machine, njihov savez se nastavio do devedesetih, kada je Gabrels koproducirao brojne Bouviejeve solo albume.

NOVA BRILJANTNA AVANTURA DEJVIDA BOUVIJA… “NESTALI” ALBUM LEGENDARNOG MUZIČARA USKORO PRED PUBLIKOM, POSLUŠAJTE PRVI SINGL…

Kada je Bouvi rekao Gabrelsu da bi želeo da se vrati u studio i preradi neke pesme sa svog albuma iz 1987. godine “Never Let Me Down”, gitarista je bio iznenađen.

– Činilo se da je ploča pomalo grizla Dejvida – priseća se Gabrels. – Imao je tako veliki hit sa “Let’s Dance” i mislim da se osećao dužnim da nastavi taj uspeh sa “Tonight” i “Never Let Me Down”, ali mislim da je to učinio polovično. Rekao mi je da se nekako mentalno odjavio tokom snimanja “Never Let Me Down” i da je želeo novu priliku. Uvek bi rekao: “Samo znam da na njemu ima dobrih pesama. Ne bih imao ništa protiv da prepravim neke od njih”.

Gabrels je znao na šta misli. Kada je prvi put čuo album, pre nego što je počeo da radi sa Bouuvijem, on i njegovi “prijatelji pametnjakovići muzičari” uporedili su iskustva.

– Bili smo kao… Bože, to je 1987. godina, ali ovo izgleda malo kao 1985. godina…” – kaže on. – Bilo je vrlo sintetizovano, malo previše Duran Duran, ako želite. Ali kada sam video Dejvid-a kako izvodi pesme sa albuma na Glass Spider turneji, muzika je izgledala mnogo bolje nego na ploči. To je bilo ozbiljno. Tako da sam mogao da vidim zašto želi da ponovno uradi te pesme.

ZA JEDNU OD SVOJIH RANIH PESAMA DEJVID BOUVI JE MISLIO DA JE BOLJA OD “SPACE ODDITY”… I NIJE JEDINI

Na njegovo veliko iznenađenje i oduševljenje, Gabrels je kasnije učestvovao u preradi ne samo nekoliko pesama iz albuma “Never Let Me Down”, već i celog albuma. Pod naslovom “Never Let Me Down 2018”.

– Apsolutno smo pokušali da poštujemo Dejvidove želje ovom novom verzijom albuma – kaže on.  – Ono što je smešno je da smo u ovaj proces ušli sa velom tajne o tome šta smo nameravali. Mislim da su ljudi koji su izdavali etikete verovali da radimo više remiks nego celokupno ponovno snimanje albuma, i potpuno su se razbesneli kada su to čuli. Mislim da bi Dejvidu to bilo drago – ispričao je Gabrels i otkrio jednu neobičnu situaciju tokom snimanja:

NEVEROVATAN NAČIN NA KOJI JE NASTALA PESMA “UNDER PRESSURE”… PRIČA IDE OVAKO: BOUVI I QUEEN SU JE NAPISALI, PA SE ZAPILI I ZABORAVILI NJEN NAJVAŽNIJI DEO…

– U svakom slučaju, u “Electric Lady” svirao sam pesmu zatvorenih očiju i -video sam ga ispred sebe. Ali kada je pesma završena, otvorio sam oči i njega nije bilo. Bilo mi je drago što sam bio sam u studiju. Imao sam oko 30 sekundi da obrišem suze pre nego što je neko ušao. Nije uvek bilo tako. Većinu vremena je bilo kao da smo stvarno radili zajedno, što znači da nije uvek bio u studiju. Govorio bi stvari kao što su: “Vidimo se u petak. Znate šta da radite”.

HL/Izvor: guitarplayer.com

Previous post

Oni su - odabrani... Otkriveno kojih 5 zvezda će nastupati u poluvremenu Super Bowla

Next post

Pourpur ima novi singl i zove se "Ja"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *