Kokain i MDMA zagadili reku pored lokacije festivala Glastonbury… Dunav je, valjda, ok

0
140
Oglasi
Glastonbury/Photo: Glastonbury (official)
Glastonbury/Photo: Glastonbury (official)

Naučnici su otkrili da je Whitelake River, koja prolazi prostorom na kojem se održava Glastonbury Festival, zagađena narkoticima. Nedozvoljene supstance, poput kokaina i MDMA, do reke su došle preko tla jer posetioci festivala neretko uriniraju po zemlji.

Istraživači sa Univerziteta Bangor iz Velsa svoje istraživanje sproveli su pre i posle održavanja festivala, a uzorci u kojima su pronađeni narkotici uzeti su 2019. godine, nedelju dana nakon održavanja festivala. Svojim istraživanjima utvrdili su da se koncentracija MDMA učetverostručila posle održavanja festivala.

Pronađene koncentracije narkotika izrazito su štetne za sav živi svet. Kako su naveli sami naučnici, poseban problem stvara činjenica da u zagađenoj reci živi evropska jegulja, zaštićena vrsta koja bi svakako mogla biti ugrožena visokim koncentracijama otrovnih supstanci.

Pilton Pop, Folk & Blues Festival 1970
Pilton Pop, Folk & Blues Festival 1970

Komentar je na spomenutu situaciju došao i od prvih ljudi festivala, a kako kaže njihov portparol, zaštita lokalnih reka i divljih životinja od izuzetne je važnosti organizatorima Glastonbury festivala.

Zaključne reči javnosti preneo je Kristian Dun, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju:

– Ovo je istraživanje u fokus stavilo činjenicu da je zaustavljanje mokrenja na javnom mjestu izrazito važno. Ne radi se ovde samo o tradicionalnim zagađivačima, za one koje smo znali, već i onoj vrsti zagađivača kojih tek postajemo svesni – farmaceutski otpad, otpad koji se stvara korišćenjem droga, oni su važni.

Dun je istakao kako je potrebno sprovesti još istraživanja da bi se dokazala štetnost droga na ekosisteme. Izjavio je da bi trebalo izveštavati o opasnosti ovih droga, a takođe naveo da je štetnost na ekosisteme još je jedan razlog zašto uriniranje po tlu nije dobro.

HL/Izvor: muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime