Šamar britanske vlade muzičkoj industriji: Odbijen predlog da muzičari dobijaju 50% prihoda sa streaming pratformi

0
125
Oglasi
Novac, muzika/Photo: shutterstock
Novac, muzika/Photo: shutterstock

Vlada Velike Britanije odbila je do daljnjeg predlog da reguliše odnose u muzičkoj streaming industriji na način da 50 posto prihoda generisanih s platformi kao što su Deezer i Spotify mora da pripadne muzičkim izvođačima koji će ta prava ostvarivati kolektivno.

Evropski autori stupili u akciju: Vrednost pesme je potcenjena, tražimo pravedniju raspodelu od streaminga

Predlog je uputio Odbor za kulturu, medije i sport (DCMS – Digital, Culture, Media and Sport Comitee), specijalne komisije unutar britanskog parlamenta o pitanju reforme ekonomije muzičkog streaminga, međutim, britanska Vlada je objavila da pre takve odluke koja bi mogla da ugrozi muzičku industriju, želi da formira radnu grupu stručnjaka iz cele muzičke industrije koja bi sprovela detaljno istraživanje tržišta.

Revolucija… Britanski muzičari zahtevaju 50% prihoda od streaminga – potpisali Makartni, Led Zeppelin, Mark Nofler, Eni Lenoks…

“Vlada je ustanovila kako su streaming servisi plasirali mnoge umetnike i stvaraoce. Nastavljali smo da ulažemo u muziku i za vreme pandemije kada je to bilo najpotrebnije. Pozdravljamo priznanje Vlade o potrebi boljeg razumevanja složenosti tržišta muzičkog  streaminga. Podrška daljem rastu tržišta i očuvanju dinamičnosti, ulaganja i inovacija britanske muzike, najučinkovitiji je način razvoja još većeg broja umetnika”, prokomentarisali su iz Britanske fonogramske industrije.

Ovom odlukom britanska Vlada odbila je zahtev za intervencijom i zaštitom u ostvarivanju prava 150 britanskih muzičara među kojima su i Sting, Kris Martin, i Led Zeppelin, koji su tražili da se kod streaminga zakonski propiše obaveza isplate naknada u razmeri 50/50.

HL/Izvor: agencije

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime