Home»Fun»Stripomania»Rezidenti ovogodišnjih Ukrštenih umetničkih rezidencija iz Francuske i Srbije na Nova festivalu

Rezidenti ovogodišnjih Ukrštenih umetničkih rezidencija iz Francuske i Srbije na Nova festivalu

4
Shares
Pinterest Google+

Radovi Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora u programu Ukrštenih strip rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaće jedan od izložbenih segmenata Nova festivala, koji će se održati od 5. do 15. oktobra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu.

U ovoj postavci biće izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

Kler Bro (1981) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2021, kada će biti i gošća sedmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Diplomirala je na Visokoj školi lepih umetnosti u Anžeu.

Pri izdavačkoj kući Association objavila je stripove “Mambo” (2011, ovenčan nagradom Artemizija za najbolji ženski strip 2012. godine) i “Alma” (2014), a za izdavačku kuću Casterman adaptirala je jednu disertaciju iz sociologije pod naslovom “Gradilište – zabranjen pristup” (2016).

Trenutno završava “Cmizdrenje”, urnebesnu francusku tragikomediju u formi stripa, kao i strip za kuću Casterman pod naslovom “Šuma, istraga Kler Bro”. Završila je i svoju prvu knjigu za decu, “Poni u Parizu”, koju je u januaru 2021. objavila izdavačka kuća L’Ecole des Loisirs.

Rad Ilije Jakovljevića/ Photo: Promo (KomumikArt)
Rad Ilije Jakovljevića/ Photo: Promo (KomumikArt)

Ilija Jakovljević (1995) se od 2016. bavi andergraund stripom, koje je prvobitno objavljivao na svojoj Fejsbuk stranici. U periodu 2016-2019. objavljuje fanzine “Vrag & Sin”, “Septička Jama”, “Oktobarfest 1 i 2” i “Satanico”.

Poslednjih godina njegovi radovi bili su izlagani na Festivalu Srpskog Podzemlja u Novom Sadu, 24h Crtanja Stripova u Beogradu i NOVA Festivalu u Pančevu. Od 2020. objavljuje fanzin “Slepac”.

Pored dosadašnjih radova Kler Bro i Ilije Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija.

“Big Rock Energy” naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti, dok će Kler Bro predstaviti projekat La Chiâle (Cmizdrenje), fiktivnu priču u boji o pustolovinama glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari, usled kojih ona tone u stanje paklene plačljivice.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Previous post

Ako ste se uželeli pesama Iron Maidena... Rainmaker uskoro u Beogradu i Pančevu

Next post

Headlinerke urbane kulture - Jelena Kostadinović Burazor: Nema tih vetrenjača koje ne možemo da pobedimo kad nešto stvarno želimo da promenimo...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *