Home»Knjige»Andrićeva nagrada Dejanu Stojiljkoviću: Drago mi je što je nagrađena zbirka inspirisana rokenrolom, stripom i filmom…

Andrićeva nagrada Dejanu Stojiljkoviću: Drago mi je što je nagrađena zbirka inspirisana rokenrolom, stripom i filmom…

5
Shares
Pinterest Google+
Dejan Stojiljković/Photo: promo/dejanstojiljkovic.rs
Dejan Stojiljković/Photo: promo/dejanstojiljkovic.rs

Andrićeva nagrada za 2020. godinu pripala je Dejanu Stojiljkoviću za zbirku priča “Neonski bluz” u izdanju beogradske Lagune, saopštili su iz Zadužbine Ive Andrića.

Ovo značajno književno priznanje se dodeljuje za najbolju pripovetku, ciklus, tj. zbirku objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine. U najužem izboru bile su i knjige Dejana Simonovića “Bezglavo” (Oksimoron, Beograd) i Emsure Hamzić “Skarabej od žada” (Agora, Zrenjanin, Novi Sad). Žiri, koji su činili prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i Petar Pijanović, jednoglasno je doneo odluku da vredno priznanje ode u ruke Dejana Stojiljkovića.

EKSKLUZIVNO: SAMO NA HEADLINERU PRE SVIH PROČITAJTE ODLOMAK IZ NOVE KNJIGE “NEONSKI BLUZ” DEJANA STOJILJKOVIĆA… I KAKVE SVE TO VEZE IMA SA BRAĆOM GALAGER

– Dobiti nagradu koja nosi ime našeg najvećeg pisca i nobelovca velika je čast. Još veća ako se ima u vidu ko su prethodni laureati. Andrić je definitivno uticao na mene na više nivoa: stilskom, zanatskom, idejnom… Njegovu pripovetku “Most na Žepi” smatram klasičnim primerom savršeno napisane priče. Takođe, veoma mi je drago što se žiri odlučio da nagradi zbirku koja je dobrim delom inspirisana rokenrolom, stripom i filmom. Čak tri priče u “Neonskom bluzu” su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa Ijanom Kertisom, tragično preminulim frontmenom mančesterske grupe Joy Division – rekao je Stojiljković ovim povodom.

HL/Izvor: kurir.rs

Previous post

The Stranglers se vratili albumom "Dark Matters", a zvezda novog spota je legenda britanskog fudbala...

Next post

Potvrđeno, glumac Majkl Kej Vilijams umro od slučajnog predoziranja...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *