Propao na blagajnama, a sada ovaj film smatraju najboljim svih vremena… “Bekstvo iz Šošenka” je na prvom mestu IMDB liste

0
1006
Oglasi
Bekstvo iz Šošenka/Photo: promo
Bekstvo iz Šošenka/Photo: promo

Pre dvadeset sedam godina film “Bekstvo iz Šošenka” je prvi put prikazan u bioskopima, a prema IMDB-u, ovo je najbolje ocenjen film svih vremena.

“Bekstvo iz Šošenka” je američka drama z 1994. godine reditelja i scenariste Frenka Darabonta snimljen po romanu “Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka” autora Stivena Kinga, dok je producent filma Niki Marvin.

Naslovne uloge tumače Tim Robins i Morgan Friman kao zatvorenici Endi Dufren i Elis Bojd Reding, dok su u ostalim ulogama Bob Ganton, Vilijam Sadler, Klensi Braun, Gil Belous i Džejms Vajtmor.

STIVEN KING nije ni dolar zaradio od kultnog filma “BEKSTVO IZ ŠOŠENKA”, iako je snimljen prema njegovoj originalnoj priči… Evo kako je do toga došlo

Svetska premijera filma je bila održana 23. septembra 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bekstvo iz Šošenka/plakat
Bekstvo iz Šošenka/plakat

Film govori o priči Endija Dufrena, bankara koji je proveo 19 godina u Šošenku u Državnom zatvoru za ubistvo žene i njenog ljubavnika uprkos tome što se izjasnio kao nevin.

DA LI BI I VAŠA LISTA IZGLEDALA OVAKO? Ovo su 10 najboljih filmova iz 90-ih po izboru IMDB-a

Tokom boravka u zatvoru, sprijateljio se sa zatvorenikom Elisom Bojdom Redingom (Morgan Friman) i čuvari su ga štitili pošto ga je upravnik koristio za pranje novca

Recenzije za ovaj film su uglavnom bile pozitivne, ali finansijski je prošao katastrofalno, jer nije zaradio ni milion dolara tokom prvog vikenda, da bi na kraju izvukao 16 miliona dolara (oko 25 miliona danas) na američkoj blagajni od početka prikazivanja.

Ovo nije ni približno dovoljno, a još manje nakon marketinških troškova, da nadoknadi budžet od 25 miliona dolara.

To je bilo tada. Danas je “Bekstvo iz Šošenka” na vrhu liste IMDB-ovih 250 najvoljenijih filmova sa više od milion glasova.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime