Home»Film»Preminuo Rodžer Mičel, reditelj kultne romantične komedije “Notting Hill”

Preminuo Rodžer Mičel, reditelj kultne romantične komedije “Notting Hill”

4
Shares
Pinterest Google+
Rodžer Mičel/Photo: YouTube screenshot
Rodžer Mičel/Photo: YouTube screenshot

Rodžer Mičel, britanski reditelj najpoznatiji po filmu “Notting Hill” preminuo je u sredu u 65. godini. Njegova publicistkinja objavila je  kako je preminuo “reditelj, scenarista i otac Harija, Rouzi, Megi i Speroua”.

Michell, sin britanskog diplomate, rođen je u Južnoj Africi i kao dete živeo je u Bejrutu, Damasku i Pragu. Osim kao filmski reditelj, bio je poznat i kao potorišni reditelj koji je šest godina radio sa Royal Shakespeare Company.

Film koji ga je proslavio bila je romantična komedija “Notting Hill” iz 1999. godine u kojem je Džulija Roberts glumila filmsku zvezdu a Hju Grant vlasnika knjižare u kojeg se ona zaljubljuje. Film je bio nominovan za tri Zlatna globusa i tri nagrade BAFTA i postao je kultni klasik.

Mičel je sarađivao s brojnim filmskim zvezdama pa je tako 2012. režirao film “Hyde Park on Hudson” sa Bilom Marejem, 2010. “Po jutru se dan poznaje” sa Rejčel Adams i Harisonom Fordom i dok su njegovi filmovi pretežno bile komedije, 2002. režirao je triler “Kobno prestrojavanje” sa Benom Aflekom i Semjuelnom L. Džeksonom. Nekoliko filmova režirao je po scenarijima slavnog britanskog pisca Hanifa Kurešija.

Njegov poslednji film “The Duke” premijerno je prikazan prošle godine na festivalu u Veneciji. U glavnim ulogama su Helen Miren, Džim Brodbent i Metju Gud, ali zbog pandemije korona virusa njegov  početak bioskopskog prikazivanja neprestano je odlagan. Nedavno je odlučeno da u Velikoj Britaniji film počne da se prikazuje 25. februara sledeće godine.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Belgrade SAXperience... Predstavljamo vam prateći program međunarodnog festivala saksofona

Next post

Na periferiji ljudskosti, život je "Poslednji i prvi"… Poslušajte novi singl grupe BES

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *