Koncert Jelene Popržan 29. septembra u Kragujevcu

0
93
Oglasi
Jelena Popržan/ Photo: Igor Ripak
Jelena Popržan/ Photo: Igor Ripak

Mlada umetnica Jelena Popržan (petožičana viola, vokal, looper, glas harp, mouth fiddle) nastupaiće u Kontakt galeriji SKC Kragujevac u sredu, 29. septembra od 21:00 čas.

Na programu će biti pretežno materijal sa novog albuma “La Folia“. Ulaz na koncert je besplatan.

Jelena Popržan je rođena u Novom Sadu, odrasla u Zrenjaninu, studije viole započela u Beogradu, ali ih je nastavila 2002. u Austriji, gde i danas živi i radi.

U njenom opusu se skladno kombinuju i stapaju različita muzička iskustva: slušanje roka u mladosti, klasično muzičko obrazovanje i interpretacija dela umetničke muzike, te istovremeno interesovanje za tradiciju i ljubav prema eksperimentu.

Jelena Popržan/ Photo: Maria Frodl
Jelena Popržan/ Photo: Maria Frodl

Jelenin umetnički izraz odbija precizniju žanrovsku odrednicu, a svoje sklonosti prema raznim muzičkim nasleđima i raznim pravcima, na nadahnut i originalan način pretvara u savremeni jezik bogat improvizacijom.

Radeći u Beču, Jelena je stilsku raznovrsnost i umetničku radoznalost razvijala kako pišući muziku za pozorište tako i kroz saradnje sa različitim umetnicima i kroz svojih nekoliko ansambala – Catch-Pop String-Strong, Sormeh, Madame Baheux…

U poslednje vreme, Jelena se sve više okreće solo radu. Jedan od rezultata ovakvih tendencija jeste album “La Folia”, objavljen januara 2020. godine (Lotus Records).

WORLD MUSIC FESTIVAL TODO MUNDO OD 25. DO 28. SEPTEMBRA U KLUBU DIM

Jelena je dobitnica nagrade Vojin Mališa Draškoci za 2020. godinu, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije.

Nastupu u Kragujevcu prethodi nastup na world music festivalu Todo Mundo (od 25. do 28. septembra u klubu DIM) gde će joj ova nagrada biti uručena.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime