Home»Muzika»Ana & The Changes osvojili nagradu “Milan Mladenović” za pesmu “Tu”

Ana & The Changes osvojili nagradu “Milan Mladenović” za pesmu “Tu”

4
Shares
Pinterest Google+
Ana Ćurčin/Photo: Zadužbina Milana Mladenovića
Ana Ćurčin/Photo: Zadužbina Milana Mladenovića

Poznata muzičarka Ana Ćurčin i njen sastav Ana & The Changes sinoć su za pesmu “Tu” osvojili regionalnu nagradu “Milan Mladenović” istoimene Zadužbine, koja je u prostoru Silosa Beograd kod Dunavskog keja po treći put dodelila ovo prestižno i jedinstveno priznanje.

Nagrada se dodeljuje svake godine na rođendan Milana Mladenovića, tako da je u čarobnom ambijentu Silosa ove noći i obeležen dan rođenja neprevaziđenog i neprolaznog umetnika, kompozitora, rok pesnika, pevača, gitariste, svestrane umetničke ličnosti.

– Hvala svima puno! Nisam baš navikla da pobeđujem, tako da ću doći sebi za koji minut. Mnogo nam znači ova nagrada, moj bend će se oduševiti kad čuje, a sada nije sa mnom. Nisam očekivala nagradu, došla sam večeras da podržim svoje kolege. Nastavićemo da stvaramo muziku, iako se ponekad kolebamo u tome – izjavila je nadahnuto i uzbuđeno laureatkinja Ana Ćurčin.

Pored novčane nagrade koja iznosi 2.000 evra, za dobitnika ovogodišnje nagrade biće izrađena i posebna statueta u saradnji sa “Futro Design Studiom”.

Voditeljka i domaćin večeri bila je popularna glumica Milena Radulović, koja je podsetila na veoma bogatu muzičku biografiju Milana Mladenovića (1958-1994) i na čitav opus albuma tokom samih početaka karijere, od grupe Limunovo drvo, preko Šarla Akrobate i Ekatarine II, do antologijske EKV, ali i izvanrednog materijala “Angel”s Breath” sa takođe pokojnim kolegom – Mitrom Subotićem Subom.

Na konkurs nagrade “Milan Mladenović 2021” je stiglo čak 197 pesama, a u uži izbor je ušlo 14 finalista.

Stručni žiri je radio u sastavu Damir Urban (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Ivan Fece Firči (Srbija), Katarina Epštajn (Srbija) i Zoran Stajčić (Hrvatska).

Ovo je bio treći konkurs Zadužbine Milan Mladenović, a prethodni dobitnici su alternativni rok sastavi Artan Lili sa pesmom ,”D.E.P.R.A” (2019) i Dram 2020. sa pesmom “,Daj mi sve” (2020).

Drugo mesto je osvojio alternativni bend Vizelj sa pesmu “Novčanice”, ali ovo im nije bilo jedino priznanje sinoć, jer im je Ivan Fece Firči dodatno poklonio bubanj iz sopstvene proizvodnje “Firči drums”, na ogromnu sreću dobitnika.

Pored Nagrade Milan Mladenović 2021. koja je pripala grupi Ana & The Changes za pesmu ,,Tu”, prvi put ove godine…

Posted by Zadužbina Milana Mladenovića on Wednesday, September 22, 2021

Takođe, sa jednakim brojem glasova, drugo mesto je zauzela i Dina Jashari iz Makedonije sa pesmom “Boi””.

Treće mesto je pripalo srpskom bendu Koikoi s numerom “Misisipi” (lider grupe je poznati glumac Marko Grabež), četvrta pozicija pripada Kralju Čačka & Nini Bajsić (Srbija – Hrvatska) za duet “Obrnuti red stvari”, a peto mesto je otišlo u ruke pesmi “Uroni u san”” ženskog trija Žen iz Hrvatske.

Laureat Ana Ćurčin i njena grupa Ana & The Changes uglavnom stvaraju muziku na engleskom jeziku, ali je tokom pandemije pomalo promenila kurs i okrenula se kompozicijama i tekstovima na maternjem jeziku, odakle se iznedrila upravo pobednička pesma “Tu”, čiji je atraktivan spot emitovan posle uručenja nagrade. U karijeri je objavila dva studijska albuma, CD primenjene muzike “Scene” i Live izdanja.

Član žirija, bivši bubnjar grupe EKV, muzičar i producent Ivan Fece Firči, istakao je da je pomalo razočaran da je na konkurs stiglo samo 197 prijava, jer je on očekivao mnogo više, ako se uzme u obzir koliko ljudi živi na prostoru cele bivše SFRJ, a konkurs sve njih obuhvata.

Na svečanosti je predstavljen i rad Zadužbine Milana Mladenovića, kao i budući planovi, gde je naglašeno da je cilj ustanove da stalno podseća na stvaralaštvo jedne neprolazne veličine kakav je bio ovaj vanserijski rok muzičar.

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svojstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – kao dan Milanovog rođenja.

Na kraju večeri je prošlogodišnji pobednik – bend Dram održao mini koncert u čast laureata za 2021. godinu, pred brojnom publikom koju su činile kolege iz sveta muzike i umetnosti, među kojima su bili Srđan Gile Gojković iz rok grupe Električni orgazam, bendovi – Partibrejkers, Artan Lili, Buč Kesidi, LP Duo, rok fotograf Brajan Rašić, glumica Branka Katić i mnogi drugi.

Previous post

Dva dana džeza u gradu na Ibru... Festival DžezIbar 24. i 25. septembra u Kraljevu

Next post

Sleš objavio deo nove pesme Guns N' Roses...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *