Home»Muzika»“Kraljevska” cenzura… Violinista Najdžel Kenedi otkazao koncert pošto mu je Classic FM zabranio da svira “Little Wing” Džimija Hendriksa

“Kraljevska” cenzura… Violinista Najdžel Kenedi otkazao koncert pošto mu je Classic FM zabranio da svira “Little Wing” Džimija Hendriksa

4
Shares
Pinterest Google+
Najdžel Kenedi/Photo: facebook@nigelkennedyofficial
Najdžel Kenedi/Photo: facebook@nigelkennedyofficial

Violinista Najdžel Kenedi povukao se sa koncerta u Royal Albert Hallu samo nekoliko dana nakon što je optužio radio stanicu Classic FM da ga je sprečila u izvođenju tributa Džimiju Hendriksu.

Kenedi je rekao da odluka o “kulturnim predrasudama“ predstavlja “muzičku segregaciju”, pri čemu je stanica koju sada naziva “Jurassic FM” preferirala da u emisiji svira Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”.

Izbačen iz benda, gađali ga konzervama, otpušten iz vojske… Ali posle prvog nastupa bilo je jasno – Džimi Hendriks je bog gitare

Violinista je, inače, nameravao je da svira neku od numera Džimija Hendriksa sa orkestrom Chineke! koji čine mladi crnci i etnički raznoliki muzičari, sve dok mu nije rečeno da rok zvezda “nije pogodna” za publiku stanice. Classic FM, koji je bio domaćin događaja, želeo je da Kenedi svira Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”.

– Ovo je muzička segregacija – rekao je Kenedi. – Da se primenjuje na ljude, bilo bi nezakonito. Ako je takav tip mentaliteta raširen u umetnosti, onda još uvek nismo rešili problem predrasuda. Ovo je mnogo ozbiljnije nego što mnogi misle. Predrasude u muzici su potpuno strašne. Oni su jasno poručili da je Hendriks u redu u Marquee Clubu, ali ne i u Albert Hallu.

Kenedi, najtiražniji violinista svih vremena, imao je najprodavaniji klasični hit na svetu sa svojim snimkom Vivaldijevih “Četiri godišnja doba”. Takođe je i veliki fan Hendriksa. 1999. objavio je “The Kennedi Experience”, zbirku od osam klasičnih interpretacija pesama kao što su “Purple Haze” i “Third Stone from the Sun”.

Za Classic FM, planirao je da izvede jednu od Hendriksovih najcenjenijih pesama, “Little Ving”, sa njenom “melodijom koja zvuči keltski” i novom izvedbom u stilu Ralfa Vona Vilijamsa, inspirisanog keltskim pesmama.

Prema Kenediju, konačno je odlučio da se povuče nakon što mu je rečeno da neće dobiti dovoljno vremena za probu, uz sugestiju Classic FM  kako da izvede “The Four Seasons”.

– Rekli su mi da to moram da uradim sa dirigentom, što nikada nisam radio. Komunikacija između mene i orkestra je mnogo bolja od toga da neko služi kao semafor između njih i mene…

– Berlinska filharmonija, najbolji orkestar na svetu, nikada nije tražio od mene da imam dirigenta i nikada me nisu pitali da uradim nastup bez probe s orkestrom. Oni uživaju u probama kako bi dublje ušli u muziku… Imam ime za Classic FM: Jurassic FM – rekao je Kenedi.

Kenedi kaže da je pola veka uspeha delimično rezultat njegovog muzičkog stila bez predrasuda. Kao takvom, svađa sa Classic FM bila mu je poslednja kap.

– Cela moja karijera je bila ruševanje prepreka – rekao je on. – Hendriks je jedan od najistaknutijih kompozitora 20. veka, zajedno sa Stravinskim i Djukom Elintonom. Okupljao je sve vrste muzike i rušio barijere. Pre nego što je umro  govorio je o tome da želi da svoju muziku prenese u simfonijsko područje. Osećam takav afinitet prema njegovoj muzici. “Little Wing” mnogo više pripada koncertu klasične muzike nego moja verzija “Four Seasons”, gde je velika verovatnoća da ću izvući električnu violinu ili započeti masovnu grupnu improvizaciju.

Read&Roll: Knjige koje se čitaju – glasno… “Dva su jahača prilazila”… čudna, šarena, luda i pomalo konfuzna biografija Džimija Hendriksa

Chineke! je 2015. osnovao Či-Či Nvanoku, vodeći kontrabasista, kako bi pružio mogućnosti za mlade crnce i etnički raznolike klasične muzičare.

– Rekli su da to nije dobro za njihovu publiku. Osećam se tužno jer je i sam orkestar mogao toliko toga da dobije od nekoga ko je ceo život rušio barijere između različitih vrsta muzike i ljudi.

Kenedi je priznao je da je bio zaprepašćen što je razočarao publiku naglim povlačenjem sa koncerta.

– Ali zaista mi je bilo onemogućeno da sviram – rekao je. – To bi značilo da ćemo publici ponuditi nešto bedno.

Classic FM je odbio da komentariše sve ove Kenedijeve navode.

Najdžel Kenedi će 4. novembra objaviti svoje memoare i objaviti tri CD -a pod nazivom “Necenzurirano”. Knjiga će obuhvatiti njegovu životnu priču, od njegovih skromnih početaka do statusa svetske zvezde, a album će sadržati muziku od klasičnih do modernijih žanrova.

HL/Izvor: theguardian.com

Previous post

Ovo je stvarno "OK"... Beogradski bend Stain predstavio vertical video za singl koji najavljuje debi album

Next post

"Rodne sličnosti i razlike"... Izložba ilustracija Marte Ivanović u galeriji KC Ribnica

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.