Home»Kultura»Umro Klajv Sinkler, tehnološki vizionar i tvorac čuvenog računara ZX Spectrum

Umro Klajv Sinkler, tehnološki vizionar i tvorac čuvenog računara ZX Spectrum

Pionir koji je dao veliki doprinos popularizaciji kućnih računar umro je u 82. godini posle duge i teške bolesti.

6
Shares
Pinterest Google+
Klajv Sinkler/Photo: wikipedia.org/screenshot
Klajv Sinkler/Photo: wikipedia.org/screenshot

Ser Klajv Sinkler, pronalazač i preduzetnik koji je imao ključnu ulogu u popularizaciji kućnih računara, umro je u 82. godini.

Njegova ćerka Belinda rekla je da je umro u četvrtak ujutro kod kuće u Londonu poslen duge bolesti. Sinkler je izumeo džepni kalkulator, ali je bio najpoznatiji po popularizaciji kućnog računara, donoseći ga u britanske high-street trgovine po relativno pristupačnim cenama, a kasnije i širom sveta, prenosi ravnododna.com.

Mnogi savremeni titani industrije igara započeli su s jednim od njegovih ZX modela. Za određenu generaciju igrača, odabrani računar bio je ZX Spectrum 48K naspram njegovog večitog rivala – Commodore 64.

Klajv Sinkler/Photo: wikipedia.org
Klajv Sinkler/Photo: wikipedia.org

Belinda Sinkler rekla je za Guardian:

– Bio je prilično neverovatna osoba. Naravno, bio je tako pametan i uvek ga je sve zanimalo. Moja ćerka i njen suprug su inženjeri pa bi s njima razgovarao o inženjeringu.

Klav Sinkler napustio je školu sa 17 godina i četiri godine radio kao novinar kako bi prikupio sredstva za osnivanje Sinclair Radionics.

KREATIVNOST, LJUDI, KREATIVNOST… Devojka od Commodorea 64 napravila – bas gitaru

Početkom 1970-ih izumeo je niz kalkulatora dizajniranih da budu mali i dovoljno lagani da stanu u džep u vreme kada je većina postojećih modela bila veličine staromodne kase na blagajni.

– Hteo je da učini stvari malim i jeftinim kako bi ljudima bili pristupačni – rekla je njegova ćerka.

Njegov prvo kućni računar, ZX80, nazvan po godini kada se pojavio, napravio je rpavu revoluciju na tržištu, iako je bilo daleko od današnjih modela. Sa 79,95 funti u obliku kompleta za sastavljanje i 99,95 funti sastavljeno, to je bilo otprilike petinu cene ostalih kućnih računara u to vrijeme. Prodato je 50.000 jedinica, dok je njegov naslednik ZX81, koji ga je zamenio, koštao 69,95 funti i prodat je u 250.000 primeraka. Mnogi veterani industrije igara počeli su da pišu programe preko Spectrumove mekane tastature pa su se navukli na igre poput 3D Monster Maze i Mazogs. ZX80 i ZX81 učinili su ga vrlo bogatim: 2010. Sinkler je za Guardian rekao:

– U roku od dve ili tri godine ostvarili smo 14 miliona funti dobiti.

Sinclair C5 električni tricikl/Photo: wikipedia.org
Sinclair C5 električni tricikl/Photo: wikipedia.org

Godine 1982. izbacio je na tržište ZX Spectrum 48K. Njegova gumena tastatira, neobičan izgled i zvuk nisu sprečili da bude ključan u razvoju industrije računarskih igara. Između ostalih, hitovi tog vremena bile su igre Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore i Lords of Midnight.

Proglašen je vitezom 1983. godine, ali posle ZX Spectruma sledio je niz promašaja. Najveći je bio Sinclair C5 električni tricikl na baterije koji ga je toliko financijski ugrozio 1985. da je iduće godine svoj kompjuterski biznis prodao kompaniji Amstrad. Drugi veliki promašaj bio je The Sinclair TV80 – džepni televizor, jer se ni on nije primio na tržištu.

Ake se uzme u obzir da se na električna vozila danas gleda kao na najvažniju alternativu vozilima na fosilna goriva i da džepne televizore ima svako na svom pametnom telefonu, jasno je da je Ser Klajv Sinkler sredinom osamdesetih godina prošlog veka definitivno bio čovek ispred svog vremena. Popularizacija izuma kojima je utro put dogodila se trideset godina kasnije.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Za kolekcionare i sve koji vole "pucketanje" vinila... Berza ploča 19. septembra u Kuglašu 

Next post

Zašto je Stiven Van Zant napustio Springstina i E Street Bend... i zašto se vratio

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *