Home»Kultura»Preminuo Minja Subota, junak našeg detinjstva… Omiljeni voditelj i kompozitor izgubio bitku sa teškom bolešću

Preminuo Minja Subota, junak našeg detinjstva… Omiljeni voditelj i kompozitor izgubio bitku sa teškom bolešću

4
Shares
Pinterest Google+
Minja Subota/Photo: YouTube printscreen
Minja Subota/Photo: YouTube printscreen

Voditelj i kompozitor Milan Minja Subota preminuo je u 82. godini posle borbe sa teškom bolešću s kojom se duže vreme borio.

Srpski kompozitor je pre šest dana hitno preveze na pulmologiju zbog bolesti, gde je izgubio bitku sa opakom bolešću..

Minja Subota je bio srpski kompozitor, zabavljač, muzičar, fotograf i diplomirani inženjer elektrotehnike. Dugo je radio kao voditelj i autor đečije TV serije “Muzički tobogan”.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938 kao Milan Subota, od oca Ante i majke Desanke (rođ. Pilja). Familija Subota je srpska pravoslavna familija iz Petrovog polja u Dalmaciji, a Minjin otac Ante, poreklom iz Drniša u Petrovom polju, rođen je i živeo u Splitu. Nakon završenih studija elektrotehnike u Beogradu, Ante se venčao Desankom Pilja iz Sarajeva, gde su dobili sinove Aleksandra “Sašu” (1935) i Milana “Minju” (1938).

Osnovnu školu i gimnaziju, Minja je završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu “Stanković”, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Neke poznate kompozicije su “Homo, homini”, “Čuvar parka”, “Budi dobar prema njoj”, “Čekaj me”, “Dok te ljubim”, “U jednom danu”, “Plava muzika”…

Od 1970. do 1975. godine nastupao je sa grupom One i oni sa Daliborkom Stojšić, Žarko Dančuom (Boba Stefanović 1970.g.) i Lidijom Kodrič.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pesme: “Deca su ukras sveta”, “Išli smo u Afriku”, “Rekao sam brezi i topoli”, “Telefonijada”, “Povrćijada”, “Kolo”, “Razbole se lisica”…

Komponovao je i ciklus pesama “Još nam samo ale fale” na stihove Ljubivoja Ršumovića. Bio je autor i voditelj serije “Muzički tobogan” koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrini.

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje kompozitor Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije. Bio je član programskog saveta “Zmajevih dečjih igara”. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu “Viteza od Čarapanije” za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

Napisao je knjigu “Kako smo zabavljali Tita”.

Njegova supruga bila je novinarka Branka Jeremić Subota koja je preminupa 2018. godine.

Izvor: wikipedia.org

Previous post

Zatvor, štrajk glađu, izolacija... Gologota iranskog muzičara Mehdija zbog albuma "Grupa Bogova" i - ženskih vokala...

Next post

Dodelom nagrada najboljim filmovima završen 14. Beldocs festival

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *