Home»Kult»B.B. King je više od pola veka bio na turneji… Godišnje je nastupao – i po 300 puta

B.B. King je više od pola veka bio na turneji… Godišnje je nastupao – i po 300 puta

4
Shares
Pinterest Google+
B.B.King/Photo: YouTube printscreen
B.B.King/Photo: YouTube printscreen

B.B. King, muzičar koga su njegov umorni glas i tužna gitara odveli iz polja pamuka u Misisipiju na velike pozornice širom sveta, rođen je 16. septembra 1925. godine. Ovaj blues gitarista stvorio je svoj unikatan zvuk koji su voleli milioni. Dok je pevao, u njegovom glasu smenjivali su se osećaji požude, čežnje i izgubljene ljubavi. On je sam u svojoj autobiografiji iz 1996. rekao kako mu je cilj uvek bio da poveže svoju gitaru s ljudskim emocijama. I to je radio – najbolje.

Na aukciji se prodaje gitara “Lucille” B. B. Kinga… a ovo je neverovatna priča koja stoji iza svega

B.B. King je značajno doprineo ekspanziji blues publike. Način na koji je svirao bio je urban, u svoju muziku implementirao je razne uticaje iz drugih žanrova i uvek je bio spreman da se prilagodi novoj publici i ponuditi joj nešto s čim može da se poveže.

Kad se jedan od njegovih prvih singlova 1951. godine popeo na vrhove R&B top lista, King je krenuo na turneju i zapravo je nikad nije prekinuo. Počeo je u malim neuglednim noćnim klubovima i plesnim dvoranama. Godine 1956. odradio je neverovatnih 342 koncerta, a u idućih pola veka godišnje bi redovno odradio 200 do 300 nastupa.

B.B. King ostaće zauvek kralj bluesa, voljen i poštovan. Malo ko je živeo muziku kao on, od najranijeg detinjstva, sve do svojih poslednjih dana.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Eyesburn dobio tribute izdanje... "Only We Can Solve This Problem"

Next post

Snima se nova verzija filma "Telohranitelj"... Ko će zameniti Vitni Hjuston i Kevina Kostnera?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *