Home»Film»Nekoliko čudnih stvari koje verovatno niste znali o filmovima Kventina Tarantina

Nekoliko čudnih stvari koje verovatno niste znali o filmovima Kventina Tarantina

4
Shares
Pinterest Google+
Kventin Tarantino/Photo: facebook@Tarantino.Archives
Kventin Tarantino/Photo: [email protected]

Filmovi Kventina Tarantina, osim što su kompleksni sami po sebi, puni su skrivenih detalja i citata iz pop kulture.

Jedana od omiljenih režisera današnjice osim što voli da razbija naraciju svojih filmova, često pravi posvete ili omaže svojim omiljenim režiserima i glumcima, te pravi male zahvalnice svojim prijateljima.

DA MOŽE DA KRENE ISPOČETKA, KVENTNIN TARANTINO BI PROMENIO SAMO JEDNU STVAR… ALI PRILIČNO VAŽNU

Donosimo spisak nekih zanimljivosti iz filmova majstora filmske režije i neki čudnih detalja koje ni sam autor nikad nije do kraja objasnio.

Koje god objašnjenje čuli o naslovu filma “Ulični psi” (Reservoir Dogs) ono verovatno nije tačno.

Kventin Tarantino je tadašnjim potencijalnim investitorima rekao da izraz “psi iz rezervoara” znači “izdajnik” ili prerušeni policajac inflitriran u bandu, kao i da je reč o slengu iz francuskih filmova. To je bila laž, koju je Tarantino znao da može da izgovori, jer nije bilo šanse da ti ljudi dovoljno poznaju francuski film kako bi mogli da ga provere.

Kasnije se proširila druga priča. Navodno, dok je radio u video-klubu, Tarantino je jednoj mušteriji preporučio film Luja Mala “Zbogom deco” (Au revoir les enfants), a mušterija je to čula kao “reservoir dogs”. Činjenica da Malov film nije bio dostupan u video-klubovima u vreme kada je Tarantino radio “donekle” obara ovu teoriju.

Ulični psi/Photo: promo
Ulični psi/Photo: promo

Postoji još jedna verzija ove priče, po kojoj je Tarantivnova tadašnja devojka preporučila Malov film, a da je Tarantino sam pogrešno čuo naslov.

Moguće je da se, iz nekog razloga, radi o mešavini naslova “Au revoir les enfants” i Pekinpoovog filma “Psi od slame” (Straw Dogs).

Do danas Tarantino nije dao jasno objašnjenje o poreklu fraze “reservoir dogs”.

“Petparačke priče” (Pulp Fiction) možete gledati i hronološki… otprilike

Narativna struktura “Petparačkih priča” nije linearna, ali moguće je razbiti njen originalni sled i gledati film hronološki (evo infografike koje istražuje tu mogućnost).

 

Pulp Fiction in Chronological Order

From Visually.

Džeki Braun vozi Bučov automobil iz “Petparačkih priča”.

Honda Civic koju Pam Grir vozi u “Džeki Braun” je isti auto koji je vozio Buč i kojim je udario Marselusa Valasa u “Petparačkim pričama”. Automobil se nakratko pojavljuje i u “Kill Bill: Vol. 2”.

Petparačke priče, screenshot
Petparačke priče, screenshot

Voren Biti je bio Tarantinov prvi izbor za Bila u “Kill Bill”

Kada se razišao sa Bitijem zbog kreativnih nesuglasica, Tarantino je uzeo Dejvida Karadina, jer je glumio u njegovoj omiljenoj seriji iz detinjstva – “Kung Fu”.

Ideja za “Death Proof” se razvila iz Tarantinove želje da kupi Volvo.

– Pre nekih deset godina, sa drugom sam pričao o kupovini auta. Razmišljao sam o Volvou, jer sam htio da imam što bezbedniji automobil. Sećam se da sam razmišljao o tome kako ne želim da umrem u saobraćajnoj nesreći, tipa onoj iz “Petaparačkih priča”. Tako sam pričao prijatelju o tome, a on mi je rekao: “Pa možeš uzeti bilo koji automobil, dati ga kaskaderskoj ekipi i oni će ti ga učiniti otpornim na smrt za nekih 10 ili 15 hiljada dolara”. Ta fraza “otporan na smrt” mi se urezala u pamćenje – ispričao je Tarantino.

Kristof Volc nije bio prvi izbor za pukovnika Landu u “Prokletnicima”.

Tako je, neverovatni Kristof Volc bio je drugi izbor za ulogu koja ga je proslavila i za koju je dobio Oskara. Prvi izbor bio je Leonardo Dikaprio.

Konj kojeg Džejmi Foks jaše u “Đangu” je njegov lični konj.

Konja po imenu Čita dobio je za rođendan, četiri godine pre nego što je film snimljen.

Đango, promo
Đango, promo

“True Romance” je bio prvi Tarantinov scenario

U originalnom scenariju, Klerens Vorli (lik iz “Prave romanse” kojeg tumači Kristijan Slejter) piše scenario za “Natural Born Killers”, putujući Alabamom. Čitav scenario je na kraju imao više od 500 strana, pa ga je Tarantino podelio u dva različita filma.

“Od sumraka do svitanja” je prvi Tarantinov scenario za koji je plaćen.

Napisao je scenario za film koji je režirao Robert Rodrigez – za 1.500 dolara. Scenario je napisao kao poligon za demonstraciju talenata kompanije za specijalne efekte, koja se zove KNB, koja je pristala da besplatno uradi efekat odsečenog uha u “Uličnim psima”.

Majkl Kiton u još jednom filmu igra svoj lik iz “Džeki Braun”.

Kiton igra FBI agenta Reja Nikolata u “Džeki Braun”. Godinu dana kasnije igra istu ulogu u Stiven Soderbergovom “Out of Sight”, koji je, kao i “Džeki Braun”, zasnovan na romanu Elmora Lenarda.

Tarantino je režirao “Ulične pse”, jer Toni Skot nije mogao

Bio je nepoznato ime u Holivudu i znao je da nema šanse da mu daju da režira i “Ulične pse” i “Pravu romansu”. Tako je oba scenarija dao Toniju Skotu, koji je izabrao “Pravu romansu”, a “Pse” ostavio Tarantinu.

Brus Vilis je bio suočen sa sudskom tužbom za “Četiri sobe”.

Vilisovo pojavljivanje u “Četiri sobe” je bilo usluga Tarantinu, nakon snimanja “Petparačkih priča”. Glumac je bio suočen sa potencijalnom tužbom Udruženja filmskih glumaca SAD jer je pristao da radi besplatno. Zbog toga Vilisovo ime nećete naći na špici filma.

4 Sobe/promo
4 Sobe/promo

Vinsent Vega je pisan za Majkla Medsena.

Tarantino je napisao nekoliko uloga za “Petparačke priče” sa određenim glumcima na umu, ali Majkl Medsen kao Vinsent Vega mu je bila posebna fiksacija. Medsen je znao za Tarantinove planove i hteo je da igra Vegu, ali je odustao nekoliko nedelja pre početka snimanja, kako bi igrao u “Vajatu Erpu”.

Ilaj Rot je režirao film-unutar-filma u “Prokletnicima”.

Rot, poznat po horor filmovima poput “Hostel” i “Cabin Fever”, pojavljuje se u “Prokletnicima” u ulozi Denija Horovica – The Bear Jew. Lažni nacistički propagandni film “Ponos nacije”, koji vidimo u petom poglavlju “Prokletnika” i traje nešto više od šest minuta, režirao je Rot.

Segment iz “Četiri sobe”, nazvan “Čovek iz Holivuda”, zasnovan je na priči Roalda Dala

Tarantinov segment iz “Četiri sobe” zasnovan je na priči “Čovek sa juga”, koja je prethodno adaptirana za jednu epizodu serijala “Alfred Hičkok predstavlja”, koja se i pominje u sceni. Priču je napisao Roald Dal, čovek koji je napisao i “Čarli i fabrika čokolade”, “Matilda”, “Fantastični gospodin Lisac” i “Veliki dobrodušni div”.

Majkl Fasbinder je zamenio Sajmona Pega u “Prokletnicima”

Pre nego što je Fasbinder unajmljen da predvodi “operaciju Bioskop”, Tarantino je hteo da Sajmon Peg igra Arčija Hikoksa. Peg je odustao da bi stigao da radi na Spilbergovom “The Adventures of Tintin” – odluka za koju tvrdi da mu je predstavljala pravu agoniju.

Prokeltnici/Photo: promo
Prokeltnici/Photo: promo

Dikaprio se osećao neprijatno zbog rasizma u “Đangu”

Džejmi Foks je pričao kako je Dikaprio imao problema sa snimanjem scena koje su od njega zahtevale da naziva glumačke kolege crnčugama. Osećajući njegovu nelagodu, Samjuel L. Džekson  ga je sklonio u stranu i ohrabrio ga rečima: “Hey, motherfucker, this is just another Tuesday for us. Let’s go.”

Robert Rodrigez je režirao neke delove “Petparačkih priča”

Kada vidite Tarantina na ekranu u ulozi Džimija, znajte da neko drugi stoji iza kamere, a taj neko je upravo Rodrigez.

Zauzvrat, Tarantino je režirao scenu u “Gradu greha” (Sin City)

Ovu scenu:

HL/Izvor: bosonoga.com

Previous post

Tom Delong za Guitar World: Tajna dobrog sviranja punk-rocka je - masturbacija. Ako to ne radite, ništa od kvalitetne svirke...

Next post

Kralj ribara se ne predaje lako... Džef Bridžis pobedio rak, pa koronu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *