Za jednu od svojih ranih pesama Dejvid Bouvi je mislio da je bolja od “Space Oddity”… i nije jedini

0
35
Dejvid Bouvi Tim Major guitar/Photo: Omega auctions
Dejvid Bouvi Tim Major guitar/Photo: Omega auctions

Iako “Space Oddity” među većinom njegovih fanova važi za pesmu koja je popokrenula njegovu karijeru, legendarni starmen Dejvid Bouvi imao ej sasvim drugog favorita među svojim ranim pesmama. Na istom izdanju na kojem je bila i “Space Oddity“, Bouvi je uvek govorio da je devetominutna psihodelična folk pesma „Cygnet Committee” superiorna numera.

Neverovatan način na koji je nastala pesma “Under Pressure”… Priča ide ovako: Bouvi i Queen su je napisali, pa se zapili i zaboravili njen najvažniji deo…

U biografiji Džordža Tremleta, “Living on the Brink”, Bovie je ispričao:

“Kad posmatram hipi pokret, smatram da je počeo tako dobro, ali je krenuo naopako. Hipiji su postali kao i svi drugi, materijalistički i sebični”, rekao je on dodajući da je to najbolja pesma na albumu.

– Želeo sam da ova pesma bude singl, ali niko drugi nije mislio da je to dobra ideja – rekao je za Disc i Music Echo po objavljivanju ploče. – Pa, pretpostavljam da je malo dugačka. To su u osnovi tri odvojena gledišta o militantnijem delu hipi pokreta. Pokret je bio odličan ideal, ali sada s njim nešto nije u redu. Ne napadam to, ali ističem da se militantima i dalje mora pomagati kao ljudima – ljudskim bićima – čak i ako stvari rade na pogrešan način.

Kakav je to lik bio… Dejvid Bouvi pre smrti poslao Luisu Hamiltonu dve gitare bez ikakvog objašnjenja

Bouvi nije bio sam u slavljenju ove pesme i njene dubine koja je uranjala u srž stvari – njegov legendarni saradnik u produkciji i prijatelj, Toni Viskonti, takođe je hvalio ovu pesmu. Visconti je u romanu “Pet godina” (1969-1973) napisao::

“Ovo je oduvek bila himna svog vremena. To svakako nije pojedinačni materijal dugačak više od devet minuta, već popularna pesma iz Bouvijevog nasleđa. To je strastveni spoj svega što je svakoj mladoj osobi rečeno da veruje, a zatim kritički preispitano. Budućnost je oštro definisana rečima: Želim da živim, a zatim, na kraju – Živi”.

 

Kad je o legendarnoj “Space Oditty” reč, 2003. Bouvi je objasnio poreklo pesme Bilu Demejnu, rekavši:

– U Engleskoj se uvek pretpostavljalo da je pisano o (sic) svemirskom sletanju jer je to bilo tako moderno u to vreme […] Napisano je zbog  filma “Odiseja u svemiru 2001” koji je za mene bio fascinantan. Ionako sam bio van svoje zone konfora, bio sam maltene kamenovan kad sam otišao da ga vidim, i to nekoliko puta, jer to mi je zaista bilo otkriće. Pokrenulo je pesmu.

Tad je sve postalo jasno… Pogledajte do sada nepoznati snimak nastupa Dejvida Bouvija u emisiji “The Old Grey Whistle Test” 1972. godine

Bez obzira na to da li ste na strani “Cygnet Committee” ili “Space Oddity”, ono što ostaje zauvek je činjenica da je album koji ih je iznedrio bio daleko ispred svog vremena.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime