Home»Muzika»Going green… XX Međunarodni festival harfe tokom septembra i oktobra u Beogradu

Going green… XX Međunarodni festival harfe tokom septembra i oktobra u Beogradu

4
Shares
Pinterest Google+
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo)
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo)

Jubilarno, 20. izdanje, jednog od najzanimljivijih muzičkih događaja realizovanih kod nas – Međunarodnog festivala harfe, održava se tokom septembra i oktobra u Beogradu.

Čuveni po intrigantnim, interesantnim i za publiku primamljivim tematskim programima: Imaš li i ti žicu?, Fokus on Youth, Double Temps, La Haute couture La Harp, Star Harps… organizatori Festivala harfe ove godine odlučili su se za slogan – Going green.

U vremenu sve većih i jačih apela u pravcu očuvanja životne sredine, ovaj slogan odnosi se i na širi koncept društvenog angažovanja – na odgovornost projedinaca prema zajednici, ali i jednih prema drugima.

Going green podrazumeva specifičnu vezu muzike na harfi i prirode, a poenta je ukazati na brigu o umetnosti, brigu o svojoj životnoj sredini i brigu o bližnjima.

Iako dvadeset godina star, Festival harfe ostaje iz godine u godinu zelen, mlad, nov prilagođavajući se uslovima koje diktira savremeno društvo, ali i neplanirane životne okolnosti – poput pandemije.

Dvadeseti Međunarodni festival harfe ove godine publici predstavlja šest tematskih celina: Going Green cross Arts – muzika & slikarstvo, Going Green music & statement – muzika & reč, Going Green in the neighbourhood – u komšiluku, Going Green for the birds – za ptice, Going green flower power – moć muzike i cveća i Going green with Danube – harfa i Dunav.

Photo: Promo
Photo: Promo

Going Green cross Arts – muzika & slikarstvo

Festival otvara koncert dua violončelo i harfa 16. septembra u Mađarskom kulturnom centru u Beogradu (Gračanička 14) u 19 sati. Kristina Tokodi, vođa violončela i Ivana Pavlović, solo harfistiknja Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada publici će se predstaviti delima: V. Tošića, N. C. Bochsa, W. Hubera, R. Grisonija, B. Andresa i L. M. Tedeschija.

Publika će biti u prilici da, osim u muzici, uživa i u izložbi pod nazivom “Portreti“ Marije Puzigaće. Reč je o uljima na platnu koja prikazuju portrete starije žene kao predstavu temporalnosti i analize prolaznosti vremena. Odnos prema starima je izuzetno osetljiva tema, a prepoznavanje ove dobi kao životnog perioda koje nosi jedinstveno iskustvo i lepotu (baš kao i muziciranje na harfi) upravo je tema ovog koncerta.

Going Green music & statement – muzika & reč

Trio “Agatos“ koji čine studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu: Nemanja Adamović (viola), Strahinja Radoičić (flauta) i Irina Pejoska (harfa) nastupiće 26. septembra u Centru lepih umetnosti Guarnerijus (Džordža Vašingtona 12) u 19 sati. Na ovom koncertu muzikom, ali i naracijom, šalje se jasna poruka o buđenju svesti i značaju očuvanja životne sredine i prirode.

Na programu su dela: K. Debisija, T. Takemicua, S. Gubaiduline, A. Pejovskog (premijerno izvođenje). Kao specijalni gost koncerta i narator nastupa glumica Milena Predić.

Going Green in the neighbourhood – u komšiluku

Početkom oktobra, tačnije 02.10. dve mlade umetnice na harfi: Korana Čiča Potkonjak (Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu) i Marija Zoroja (Akademija umetnosti Novi Sad) održaće koncert na sasvim nesvakidašnjem mestu. Prostor cvećare “Dahlija“ na beogradskom Banovom Brdu, Nikolaja Gogolja 12a (ispod OŠ “Josif Pančić“) od 17:00 časova, biće mesto susreta muzičara, harfi i – komšija.

U prelepom ambijentu nalik Botaničkoj bašti želja je da se sugrađanima kroz muziku na harfi u maloj oazi zelenila dočara atmosfera Rajskog muzičkog vrta. Na programu su dela: J.S. Baha, Đ.B. Pešetija, F. Godfrua, Ž. de la Presla i A. Renijea.

Harfa/ Photo: pixabay.com
Harfa/ Photo: pixabay.com

Going Green for the birds – za ptice

Ovogodišnji koncept Međunarodng festivala harfe usmeren je ka skretanju pažnje na važna pitanja koja se tiču zaštite kako životne sredine, tako i prirode pa i životinja. U ovom kontekstu biće i upriličen nesvakidašnji koncert harfistikinje Katarine Stanković i harfistkinje i slikarke Anđele Stanković.

Urbani prostor Dorcol Platz 04. oktobra od 19 sati biće ponovo mesto susreta – muzike i slikarstva. Na programu koncerta su dela: G.F. Haendel, D. Scarlatti, L. Spohr, G. Faure, F.Liszt, M. Glinka, F. Godefroid, A. Ginastera, M. De Falla. Na koncertu će se prikupljati sredstva koja će biti dodeljena Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Going green flower power – moć muzike i cveća

Udoban i akustičan prostor Galerije Kolarčeve zadužbine biće mesto susreta publike, dve harfe (Jana Čubrilović i Irina Pejoska) i klavira (Bojana Zagorac) 12. oktobra u 18:00 časova . Na programu su dela C. Debussy, R. Gliere; C. Salzedo, a publika će pre i posle koncerta moći da uživa i u izložbi slika Bojane Zagorac koje u skladu sa tematikom Festivala harfe dočaravaju prirodu i cveće u raznim bojama i oblicima.

Going green with Danube – harfa i Dunav

Centralni segment Going green Međunarodnog festivala harfe održava se 20. oktobra u 20:00 časova, uvelikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kao i online putem zvaničnog Youtube kanala Festivala.

I baš na Svetski dan harfe 20. oktobra nam pravo iz magičnog Berlina – dolazi ekskluzivni gost XX Međunarodnog festivala harfe, harizmatični virtuoz na harfi, čuveni Joel von Lerber.

Ovaj eklektični umetnik dobitnik je brojnih priznanja za svoje muziciranje, a kao solista nastupao je sa nekim od najpoznatijih svetskih orkestra kao što su: State Hermitage Orchestra (St. Petersburg), Mexico City Symphonic Orchestra, Orchestra Zrbranksa (Poljska), Haifa Sinfony Orchestra (Izrael). Program: M. Grandjany, B. Smetana, H. Renié, G. Fauré, W. Posse, E. Parish-Alvars, N. Rota, E. A. Walter-Kühne, P.Chertok, N. Paganini.

Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo)
Joel von Lerber/ Photo: David Reisler (promo)

U skladu sa temom Festivala, za publiku koja nije u mogućnosti da prati uživo koncert u Kolarčevoj zadužbini pripremili smo posebno iznenađenje – premijeru filma “Dunavske strune“ koji će biti prikazan pre muzičkog programa.

Film počinje izvođenjem kompozicije Dragane Jovanović specijalno komponovane za ovu priliku pod nazivom “Oda Dunavu“. Nastupa kvartet harfi u sastavu: Jana Čubrilović, Irina Pejoska, Korana Čiča-Potkonjak i Jelena Tutić, a reč je o dobitnicama nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu.

U filmu nastupaju čuvene umetnice na harfi iz podunavskih zemalja: Srbije, Austrije, Nemačke, Hrvatske, Bugarske i Ukrajine. Posle izvođenja svaka od umetnica obratiće se publici i na svoj način iskazati važnost podrške lepoti Dunava uz poseban osvrt na značaj zajedničke brige o ovoj evropskoj reci. Film će biti dostupan na oficijalnom Youtube kanalu Festivala posle premijere.

Going green – Masterclass

U okviru XX Međunarodnog festivala harfe biće kao i uvek organizovane radionice i masterclass za mlade harfiste, učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola. Oni će imati priliku da rade sa specijalnim gostom Festivala Joel von Lerber-om, harfistkinjom Lenkom Petrović, dobitnicom prve nagrade na najprestižnijem svetskom takmičenju iz harfe, kao i sa redovnim profesorima Ljiljanom Nestorovskom i Milenom Stanišić sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Predavanja i radionice biće organizovani uživo ili online – individualno i grupno.

Ulaz na koncerte je besplatan, osim za centralno dešavanje Festivala – 20. oktobra na Kolarcu. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kolračeve zadužbine, dok će oni koji prate FB stranicu Festivala imati prilike da budu nagrađeni kartama za koncert čuvenog Joel von Lerbera.

Previous post

Džon Mejer: Ima u svemu i nešto dobro... Nikada nisam video da više ljudi svira gitaru nego tokom pandemije

Next post

Ovako je to radio prvi ex-YU paparazzo... Izložba fotografija Jadrana Lazića u galeriji ARTE

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *